HSP & het ontdekken van je roeping

Tegenwoordig zie ik het woord ‘roeping’, ook wel levenstaak of ‘life purpose’ genoemd, steeds meer voorbij komen. Iedereen is ernaar op zoek en lijkt er bijna door geobsedeerd te zijn. Eigenlijk is dat niet zo gek want het hebben van een roeping maakt je gelukkig, het maakt je leven betekenis- en zinvol en zorgt ervoor dat je langer leeft.

En ja, ook ik ben er in het verleden veel mee bezig geweest.

Met mij zijn er nog veel meer HSP’s bezig om hun roeping te vinden.

Maar wat is een roeping precies en hoe vind jij jouw roeping?

Wat is een roeping?

Een roeping is iets waarvan jij voelt dat je het moet gaan doen. Het is een sterke innerlijke behoefte die je wilt vervullen. Het is dat waarvoor jij iedere morgen je bed uit stapt.

Je roeping is een bepaalde functie die je wilt uitoefenen of een bepaalde taak die je wilt volbrengen in je leven. Hierin komen je talenten samen waarmee je iets kunt bijdragen aan de wereld.

Het hebben van een roeping geeft je een tevreden, gelukkig en goed gevoel over jezelf en wie je bent. Dit komt doordat je van betekenis bent voor anderen en je verrijkt de wereld met jouw talenten. Het geeft je ook veel energie.

Een roeping kan uiteraard ook heel divers zijn en is voor iedereen anders. De een voelt zich geroepen om vrijwilligerswerk te doen in een hondenasiel en de ander voelt zich geroepen om dansles te geven aan kinderen.

Ik voel mij geroepen om hoogsensitieve vrouwen te helpen (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze willen in het leven (zowel qua werk als op persoonlijk vlak) zodat zij een leven kunnen creëren waarin zij volledig tot bloei komen. Het is een behoefte die ik diep van binnen voel, omdat ik zelf heb ervaren hoe het is om compleet vast te lopen (als HSP-er) in werk én als persoon. De ervaringen die ik heb gehad zijn niet voor niets geweest en ik voel dat het mijn roeping is om gelijkgestemden te helpen!

Nu denk je misschien ‘dit is allemaal leuk en aardig, maar hoe kom ik er nou achter wat MIJN roeping is?’ Nou laten we daar dan nu maar eens aandacht aan besteden.

HSP’s & roeping

We brengen het grootste gedeelte van ons leven op ons werk door. Het is dan ook heel belangrijk dat je iets doet waarin je uitdaging, voldoening, zingeving en betekenis ervaart. Vooral voor jou, als HSP, is dit heel belangrijk omdat je werk niet alleen als iets ziet waar je je geld mee verdient. Jij werkt niet (alleen) voor het geld, dat is bijzaak. Een werkplek waar je elke dag met plezier naartoe gaat, waar je je gezien, gehoord, gewaardeerd en geaccepteerd wordt en waar je je talenten kunt benutten is voor jou vele malen belangrijker dan een hoog salaris.

Maar hoe vind je nou je roeping als HSP? Dat lees je hieronder.

Hoe vind ik mijn roeping?

Als je zelf een grote behoefte voelt om je roeping te ontdekken dan kunnen deze tips je op weg helpen om te ontdekken wat jouw roeping of levenstaak is:

Onderzoek wie jij bent
Zelfonderzoek (o.a. het helder krijgen van persoonlijke waarden en bewust worden van belemmerende overtuigingen) is nodig om het pad van je roeping te kunnen bewandelen en om uit te vinden wie je in essentie bent. De vraag ‘Wie ben ik’? is niet eenvoudig te beantwoorden en vergt dus ook enige zelfkennis.

Daarnaast ben je als HSP erg gericht op je omgeving. Dit zorgt ervoor dat je continu bezig bent met de behoeften van anderen i.p.v. die van jezelf. Je wilt anderen tevreden houden en je wilt voorkomen dat je een ander teleurstelt. Dit houdt je vaak ook tegen om je dromen na te jagen of om die dingen te doen die je leuk vindt. Als je dit patroon lang genoeg volhoudt dan kun je de verbinding met jezelf helemaal kwijtraken…Je weet uiteindelijk niet meer wie je bent, wat je wilt in het leven en waar je echt gelukkig van wordt.

Deze vragen kunnen je helpen om uit te vinden wie jij bent en om dicht bij jezelf te blijven:

  • Waar sta ik voor?
  • Wat zijn mijn natuurlijke talenten? (vraag dit vooral aan mensen die je goed kennen want jij bent je vaak niet eens bewust van deze talenten omdat ze voor jou heel gewoon zijn)
  • Wat heeft de wereld nodig en hoe kan ik hieraan bijdragen?
  • Waar wordt ik blij van?
  • Waar krijg ik energie van?

Probeer ook echt om je eigen behoeften, wensen en verlangens heel serieus te nemen. Neem ook elke dag de tijd om stil te staan bij je eigen emoties, gevoelens en gedachten. Dit helpt je om (negatieve) patronen te ontdekken en helder te krijgen hoe je jezelf belemmert in je eigen geluk en levensvreugde.

Ontdek wat de rode draad is in je leven
Ik geloof er écht in dat de dingen die je hebt meegemaakt in je leven (zowel de mooie als vervelende ervaringen) niet voor niks zijn! Alles gebeurt met een reden en als je je levensloop na gaat zul je ontdekken wat de rode draad (een thema wat telkens terugkeert) is in je leven. En die rode draad is weer verbonden met je roeping!

Schrijf dus eens op hoe je leven en je loopbaan-pad tot nu toe zijn verlopen en probeer te ontdekken welk thema er steeds in terug komt.

Volg je interesses & passies
Als je doet wat je leuk vind, wat je interesseert, waar je energie van krijgt en wat je graag WILT doen dan ben je al met iets bezig wat onderdeel is van je roeping. En waar lees en praat je graag over? Dit kan je meer vertellen over wat je roeping is. Blijf dus je interesses en passies volgen en zie wat er op je pad komt. Je zult uiteindelijk meer helderheid krijgen over wat je roeping is.

Geef het tijd…

Houdt er wel rekening mee dat het vinden van je roeping een proces is en dat je dit niet van vandaag op morgen zult ontdekken. De meeste mensen (en ikzelf ook) hebben er jaren over gedaan om hun echte roeping te vinden. Ik wil je hiermee echt niet ontmoedigen! Maar ben geduldig want dit is iets wat tijd nodig heeft.

Het kan ook zijn dat je roeping door de jaren heen verandert. Je kunt dus meer dan 1 roeping hebben.

Blijf in ieder geval bewegen in de richting die je hart je ingeeft, volg je interesses, doe die dingen die je blij maken, blijf dicht bij jezelf en onderzoek wie jij bent! Dan kom je uiteindelijk wel bij je roeping uit.

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en vraag jij je af wie je bent en wat je echt wilt? Heb je het gevoel dat je steeds vastloopt o.g.v. werk? Meldt je dan aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer info kun je hier vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *