Waarom je als HSP zoveel moeite hebt met het maken van keuzes

Welk werk wil ik doen?

Ga ik voor mezelf beginnen of blijf ik toch maar in loondienst werken en kies ik voor zekerheid?

Ik vind zoveel dingen leuk om te doen, maar wat kies ik dan uiteindelijk?

Ga ik die persoon bellen of kan ik beter een mail sturen?

Ik kan zo nog veel meer dingen bedenken waar je, als HSP, eindeloos over kunt blijven piekeren. Vooral als het gaat om belangrijke keuzes die je moet maken kun je eindeloos blijven nadenken over wat je moet doen. Het hebben van teveel keuzemogelijkheden kan ook voor verwarring zorgen.

Waarom hebben HSP’s zoveel moeite met het maken van keuzes?

Als je weet wat het is om hoogsensitief te zijn dan weet je vast al dat je anders ‘bedraad’ bent dan iemand die niet hoogsensitief is. Je hebt een veel diepgaandere verwerking van prikkels en informatie en neemt veel meer details waar. Dit kan ervoor zorgen dat je dingen heel complex kunt maken in je hoofd en dat je meer moeite hebt met het maken van (snelle) beslissingen en keuzes.

Als HSP ben je iemand die:

 • alle voors en tegens uitgebreid naast elkaar zet voordat je over gaat tot het maken van een keuze of beslissing
 • altijd rekening houdt met de gevoelens, verwachtingen en meningen van anderen. Omdat je iedereen tevreden wilt houden, houdt je hier rekening mee bij het maken van keuzes
 • veel in zijn of haar hoofd zit en daardoor in conflict komt met zichzelf. Het hoofd wil meestal wat anders dan het hart en dat maakt het lastig om tot de juiste keuze te komen

Knopen doorhakken en keuzes maken is dus niet zo makkelijk als hoogsensitief persoon! Maar gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken.

Hoe kun je dan makkelijker en betere keuzes maken?

Het is belangrijk dat je leert om stil te staan bij je gevoel en leert te herkennen wat je eigen wensen, verlangens, behoeftes en doelen zijn.

Neem voordat je een keuze maakt even de tijd om tot rust te komen en zorg voor een rustige en diepe ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en je focus verlegt naar je lichaam en je gevoel.

Je kunt jezelf daarna een aantal vragen stellen die je helpen om makkelijker en betere keuzes te maken:

 • Wat wil ik echt?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Waar voel ik me prettig en goed bij?
 • Is het goed voor mij?
 • Wat voel ik als ik dit kies (rust of spanning)?
 • Vind ik dit leuk (genoeg)?
 • Wordt ik hier gelukkig van?
 • Krijg ik hier energie van?
 • Als ik dit nu wel of niet doe, hoe ziet mijn leven er over 1 jaar uit?
 • Draagt dit bij aan mijn mentale en lichamelijke gezondheid?
 • Past dit bij wie ik werkelijk ben?
 • Draagt dit bij aan mijn droomleven?

Vaak is de angst om het verkeerde te kiezen ook iets wat ons tegenhoudt om ergens voor te gaan. Het verlamt je en dat kan er weer voor zorgen dat je niet in beweging komt en dus helemaal niet kiest.

Maar eigenlijk kun je geen verkeerde keuze maken. Je kunt over alles nog zo goed nagedacht hebben maar je weet pas als het de juiste keuze is als je het hebt gedaan. En als achteraf toch blijkt dat het een verkeerde keuze is geweest dan heb je er in ieder geval iets van geleerd. Je weet dan ook weer beter wat je wél wilt en je kunt weer bijsturen. Ben achteraf dan ook niet te hard voor jezelf want je maakte die keuze met de kennis die je toen had en je wist misschien niet beter. En vergeet niet, fouten maken en verkeerde keuzes maken doen we allemaal!

Zo lang je goed stilstaat bij je gevoel, jouw keuze bijdraagt aan je eigen welzijn en je niet te bang bent om überhaupt iets te kiezen zal het steeds makkelijker worden om keuzes te maken. Als je in beweging blijft en altijd iets kiest dan krijg je uiteindelijk weer nieuwe inzichten, nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën. Je hebt niet langer het gevoel dat je ‘vastzit’ omdat je steeds (met kleine stapjes) vooruit komt.

Heb jij veel moeite met het maken van keuzes en kom je er zelf maar niet uit? Weet je niet meer wat je echt wilt en loop je daarom vast in je werk en/of op persoonlijk vlak? Ik kan je helpen! Meldt je hier aan voor een gratis en vrijblijvende Inzicht-sessie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *