HSP & Identiteitscrisis

Je staat niet meer in contact met je gevoel. Je weet niet meer wie je bent, wat je wilt en twijfelt aan alles wat je doet, voelt en denkt. Richting aan je leven geven en (gezonde) keuzes maken is daarom haast onmogelijk geworden. Je voelt je verloren…

Ken je dit? Als je al weken, maanden of zelfs nog langer in zo’n situatie zit, dan kan het best wel eens zo zijn dat je een identiteitscrisis hebt.

Best veel HSP’s hebben hier last van. Ik kom hier later nog op terug.

Wat is je identiteit?

Ervaringen en (ingrijpende) gebeurtenissen uit het verleden, je normen en waarden, hoe je bent opgevoed, persoonlijke eigenschappen, uiterlijkheden, je ideeën, voorkeuren, leeftijd en je gedachten vormen je identiteit. Het is dus eigenlijk dat wat jou ‘JOU’ maakt.

Je identiteit is niet iets wat je hele leven hetzelfde blijft maar kan door de jaren heen veranderen.

Hoe weet je of je een identiteitscrisis hebt?

Het kan iedereen en op elke leeftijd overkomen. Het is niet iets om je voor te schamen, maar het is gewoon héél erg vervelend…

Iemand met een identiteitscrisis heeft meestal last van het volgende:

 • Je twijfelt aan je gevoel, wie je bent en wat je wilt
 • Je kunt geen richting aan je leven geven
 • Je kunt zelf heel moeilijk of geen keuzes maken
 • Je hebt het gevoel dat je jezelf niet goed kent
 • Je bent een pleaser en laat anderen vaak bepalen welke weg je inslaat
 • Je hebt (bijna) geen eigen mening en je bent makkelijk om te praten
 • Je hebt het gevoel dat je de regie over je leven kwijt bent
 • Je vind het moeilijk om over je gevoelens te praten
 • Je staat niet in contact met je gevoel/intuïtie
 • Je bent onzeker over jezelf en je loopbaan(richting)
 • Je voelt je onrustig, moe, verloren en radeloos
 • Je hebt het gevoel dat je ‘maar wat doet’

Waardoor ontstaat een identiteitscrisis?

Een identiteitscrisis kan allerlei oorzaken hebben. Meestal wordt zo’n crisis veroorzaakt door serieuze en ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen die een behoorlijke (negatieve) impact op je leven kunnen hebben en veel stress kunnen veroorzaken.

Dit zijn enkele voorbeelden hiervan:

 • Een scheiding
 • Het verlies van je baan
 • Het overlijden van een dierbare
 • Ziekte (bij jezelf of een dierbare)

Maar ook dit kunnen oorzaken zijn van een identiteitscrisis:

 • Een minderwaardigheidscomplex
 • Een laag zelfbeeld
 • Perfectionisme
 • Faalangst
 • Je hebt jezelf te lang aangepast aan anderen waardoor je niet meer weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt

Waarom hebben veel HSP’s last van een identiteitscrisis? 

Ik zal je 3 redenen geven waarom ik denk dat veel HSP’s last hebben van een identiteitscrisis:

1. Je hebt je altijd anders gevoeld en dat heeft bijgedragen aan een verkeerd/laag zelfbeeld

Wat je veel HSP’s meestal hoort zeggen is dat ze zich altijd al anders hebben gevoeld. Soms waren ze zich hier al vanaf heel jonge leeftijd bewust van. Maar veel HSP’s komen er na járen pas achter dat ze HSP zijn. En voordat ze dit ontdekken is er al veel ‘innerlijke ellende’ (ze denken vaak dat er iets mis is met hun) aan vooraf gegaan. Want als je niet weet dat je een HSP bent en niet weet hoe je ermee om moet gaan dan kan het een last zijn en diverse problemen geven. Dit alles zorgt ervoor dat je je een buitenbeetje en/of onbegrepen voelt. Ook dat komt je zelfbeeld meestal niet ten goede. Doordat je je als HSP dus altijd anders hebt gevoeld heb je je ook aangepast. Je bent je anders gaan voordoen en hebt gedrag vertoond dat niet bij je past omdat je geaccepteerd wilde worden door anderen. Je hebt daardoor ook nog eens overtuigingen en aannames over jezelf ontwikkeld die niet juist zijn.

2. Je cijfert jezelf te veel weg waardoor je de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt

Jezelf wegcijferen om de ander niet teleur te stellen en aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen, daar ben je als HSP ook goed in. Je hebt je zodanig aangepast aan anderen en jezelf weggecijferd dat je niet meer weet wat je wilt en wat je eigen behoeftes, verlangens en wensen zijn. Je hebt er eigenlijk zelf (onbewust) voor gezorgd dat je je innerlijk vuurtje hebt gedoofd. De meningen van anderen hebben je keuzes ontzettend beïnvloed. Je bent een bepaalde weg ingeslagen die je misschien niet wilde. Uit angst voor kritiek en om de ander niet te kwetsen heb je het toch gedaan.

3. Je kiest teveel vanuit verstand i.p.v. vanuit je hart

Omdat je als HSP veel piekert en veel in je hoofd zit maak je voornamelijk keuzes vanuit je verstand. Je luistert te weinig naar je hart. Omdat je altijd weloverwogen keuzes maakt en alle risico’s, voors en tegens in kaart wilt brengen, kun je de stem van je hart nog wel eens negeren. En doordat je je gevoel (of je intuïtie) negeert loop je vast en weet je niet meer wie je bent.

Wat te doen als je zelf een identiteitscrisis hebt?

Het is belangrijk om weer in contact te komen met jezelf en je gevoel. Zodat je de verbinding met jezelf kunt herstellen en weer weet welke richting JIJ op wilt.

Deze 5 tips helpen jou zeker weten:

1. Maak verbinding met je hart en zoek naar de antwoorden binnen in jezelf

Dit kun je doen door te gaan mediteren of door (alles van je af) te gaan schrijven. Door dit te doen kom je in contact met je innerlijke wijsheid, krijg je nieuwe inzichten en kun je ervoor zorgen dat je ‘geen/minder ‘ruis’ ervaart. Je gepieker, gedachten, overtuigingen en meningen van anderen veroorzaken deze ruis. Door je met jezelf te verbinden in het hier en nu hoor je de stem van je hart (vrij van ruis), en precies daar vind je alle antwoorden die je nu zoekt. Want alle antwoorden heb je al in je.

Stel jezelf, in stilte, de volgende vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Waar wordt ik blij van?
 • Waar loop ik warm voor?
 • Welke richting wil ik op in het leven (qua werk en op persoonlijk vlak)?
 • Wat zijn mijn kwaliteiten?
 • Waar sta ik voor?
 • Wat moet ik loslaten om vanuit mijn hart te kunnen leven en werken?
 • Hoe wil ik dat mijn werk- en privéleven eruit ziet en hoe bereik ik dat?

Kijk dan eens wat er allemaal naar boven komt.

2. Aard jezelf

Veel HSP’s zijn slecht geaard. Als je niet goed geaard bent dan kun je niet goed in contact komen met je gevoel en je grenzen. Je kunt jezelf aarden door o.a.:

 • Te mediteren. Er zijn speciale aardings-meditaties die je kunnen helpen te aarden. Zoek eens online op ‘meditatie aarden’
 • Te visualiseren. Ook visualisaties kun je online vinden. Zoek eens op ‘visualisatie aarden’.
 • Zoveel mogelijk op je blote voeten te lopen (bijvoorbeeld in je tuin). Het directe contact van je voeten met de aarde zorgt voor een makkelijke aarding. Door het dragen van schoenen wordt dit namelijk bemoeilijkt.

3. Doe/probeer leuke en nieuwe dingen

Meld je aan voor die leuke workshop, fiets een andere route naar je werk of pak je oude hobby weer eens op. Je krijgt er inspiratie, nieuwe ideeën en positieve energie van.

4. Laat de meningen en oordelen van anderen los

Ik weet dat dit niet makkelijk is. Maar wat als je jezelf nu eens de vraag stelt: Wat heeft het mij tot nu toe gebracht om altijd alleen maar te leven naar de regels, wensen, behoeftes, verlangens en idealen van anderen? Als je hier eens goed bij stilstaat en na gaat hoe je jezelf hierdoor op ‘hold’ hebt gezet, dan voel je (als het goed is) al snel de noodzaak weer te gaan leven naar wie jij werkelijk bent. En weet je, wat je ook doet, er zullen altijd mensen zijn die over je oordelen. Dus dan kun je sowieso maar beter doen wat jij wilt.

De quote van Jos Loock is hier wel op zijn plek: “Als je alleen naar anderen luistert dan hoor je uiteindelijk jezelf niet meer”.

5. Zoek hulp

Hoe eerder hoe beter natuurlijk, vooral in dit geval. Want als je er te lang mee blijft rondlopen dan kun je zelfs in een depressie terecht komen. Er hebben hier meer mensen last van dan je denkt, alleen lang niet iedereen wil en durft hiervoor uit te komen. Maar echt, je bent niet alleen! Ik heb zelf ook een identiteitscrisis gehad en dat is geen pretje kan ik je zeggen…Dus herken jij jezelf hierin? Schaam je niet en laat je helpen! Hulp zoeken is juist een teken van kracht!

Ook jij verdiend het om gelukkig te zijn met wie je bent en wat je doet en om vertrouwen te hebben in de toekomst!

“Groei is pijnlijk. Verandering is pijnlijk, maar niets is pijnlijker dan te blijven in een situatie die niet goed is voor jou”

Socrates

Wil jij weer lekker in je vel zitten? Wil je ontdekken wie je bent en wat je écht wilt in het leven (qua werk en/of op persoonlijk vlak)? En wil jij niet langer zoeken naar antwoorden? Zet dan nu de eerste stap en meld je hier aan voor een gratis en geheel vrijblijvende Inzicht-sessie!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *