HSP & creativiteit: het belang van creativiteit als je hoogsensitief bent

HSP’s zijn van nature ontzettend creatief! Omdat de rechter hersenhelft actiever is kunnen we bijvoorbeeld vele oplossingen aandragen bij problemen en makkelijker ideeën vertalen vanuit ons hoofd naar iets concreets. Door creativiteit weten we wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen.

Wat is creativiteit?

Creativiteit, ook wel het creatief vermogen genoemd, draait volgens het Van Dale woordenboek om het scheppend vermogen.

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen en gaat over:

  • Vernieuwend zijn
  • Van niets, iets maken
  • Out-of-the-box denken/anders denken
  • Oplossingen bedenken

Iedereen heeft verschillende ideeën over wat creativiteit is. De een denkt bij het woordje creativiteit aan schilderen en de ander aan een inventieve oplossing voor een probleem.

Het mooie van creativiteit is dat er geen goed of fout is. Je kunt vrij denken en vrij creëren. Jij bepaalt zelf wat en hoe je het doet en wat het eindresultaat is. Niemand die je veroordeelt als je iets op een bepaalde manier doet. Jij doet dit op jouw manier en dat is altijd goed. Is dat niet heerlijk?

Creatief bezig zijn kan dan ook op verschillende manieren en kan je leven enorm verrijken. Het is het echt waard om er meer tijd voor vrij te maken, ook als jezelf niet creatief vind of denkt dat je het niet kunt. Je hoeft namelijk geen creatief talent te zijn om de positieve effecten te ervaren. Begin gewoon en je merkt vanzelf dat ook jij profiteert van de gezondheidsvoordelen.

“Creativiteit gaat over het breken van vertrouwde patronen, om zo de dingen op een andere manier te bekijken”

Edward de Bono

Creativiteits-blokkade

Maar door perfectionisme, negatieve overtuigingen, door te leven op de automatische piloot, door constant mee te willen rennen met het (idiote en gejaagde) tempo van de huidige maatschappij, door veel te weinig me-time in te plannen en het innerlijke (speelse) kind te negeren ontstaat er een creativiteits-blokkade. Dat innerlijk vuurtje wordt meer en meer gedoofd.

Door constant in je hoofd te zitten en je eigen behoeftes te negeren kom je niet tot oplossingen of tot iets nieuws.

We belemmeren daarmee onze eigen creativiteit en daardoor lopen we uiteindelijk vast in werk en op persoonlijk vlak.

Waarom is creatief zijn zo belangrijk voor een HSP?

Fotograferen, schrijven, dansen, koken, tekenen en schilderen zijn een allemaal manieren om creatief bezig te zijn. Kies iets uit waar je blij van wordt en waar je eigenlijk iedere dag mee bezig wilt zijn. Want:

 Het vergroot je geluksgevoel. Als je bezig bent met iets te creëren en je bent blij met het resultaat, dan geeft dat voldoening. Je bent trots op wat er uit je handen is gekomen en dat heeft een positieve invloed op je geluksgevoel.

Je kunt je wirwar aan gedachten stoppen. Door creatief bezig te zijn stop je je gepieker en kun je je hersenen tot rust laten komen. Het stelt je in staat om de dingen eenvoudiger te zien.

Het is een hele goede en effectieve manier om te ontprikkelen. Door creatief bezig te zijn ga je helemaal op in waar je mee bezig bent. Je komt in een flow, het laat je de tijd vergeten en je komt weer helemaal tot rust.

Je zelfbeeld verbeterd. Als je faalangst en weinig zelfvertrouwen hebt, denk je al gauw iets niet te kunnen. Maar weet dat ook jij van niets iets nieuws kunt creëren. Iedereen kan dit! Zo krijgt je zelfvertrouwen en het geloof in je eigen kunnen ook een boost.

Het heeft een sterk positief effect op onderprikkeling. Als je onderprikkeld bent ervaar je te veel sleur en routine en mis je uitdaging, voldoening, zin en betekenis in je leven. Door creatief bezig te zijn krijg je inspiratie en nieuwe inzichten. Daardoor ben je in staat om uit te vinden hoe je je leven weer kleur, zin en betekenis geeft.

Je kunt beter omgaan met veranderingen. Omdat je beter in staat bent om met je emoties om te gaan wordt je flexibeler en valt verandering niet zo zwaar.

Je gaat beter om met je emoties. Door creatief uiting te geven aan wat er binnenin jou speelt kun je beter je emoties loslaten en ze uiteindelijk verwerken.

Je heelt en transformeert. Doordat je emoties verwerkt en negatieve gebeurtenissen uit het verleden (beter) los kunt laten heel je jezelf. Dit zorgt weer voor transformatie.

Korte samenvatting

Als HSP is het belangrijk om creativiteit een (dagelijks) onderdeel van je leven te maken vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Je creativiteit kan door allerlei oorzaken worden geblokkeerd. Ga dus op zoek naar een bezigheid/uitlaatklep waardoor je spanning los kunt laten, ont-prikkelt, je denkwijze verandert en je jezelf (creatief) kunt uiten! Zo herstel je naast je creativiteits-blokkade ook weer de verbinding met jezelf en je intuïtie!

“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk”

Aristoteles

Ben jij je creativiteit ook kwijt en loop je daardoor vast o.g.v. werk en/of op persoonlijk vlak? Wil je daar graag hulp bij? Meld je dan eens aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer informatie vind je hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *