Hoe blijf je als HSP dicht bij jezelf?

‘Blijf dicht bij jezelf’ wordt wel eens gezegd. Het klinkt makkelijk maar dat is het helaas niet. Natuurlijk heeft de een daar minder moeite mee dan de ander. Maar voor een HSP kan het nog wel eens een grote uitdaging zijn.

Maar wat is bij jezelf blijven? Waarom is het (voor een HSP) zo makkelijk nog niet? En hoe doe je dat dan, bij jezelf blijven?

Ik ga er in deze blog op in.

Wat is ‘dicht bij jezelf blijven’?

Als je dicht bij jezelf blijft, dan doe en zeg je dingen die echt vanuit jezelf komen. Je doet en zegt iets omdat je het zelf wilt en niet omdat anderen dat willen of dat van jou verwachten. Je luistert naar je eigen ideeën, ingevingen, behoeften, wensen en verlangens. Je handelt naar je eigen waarden en principes en niet naar die van anderen.

Waarom is het zo moeilijk om dicht bij jezelf te blijven?

We worden ons hele leven beïnvloed door allerlei verschillende factoren zoals leraren op school, het nieuws op tv en familie. Zij beïnvloeden ons denken, ons handelen en hoe we naar onszelf en de wereld kijken. Zij leren je wat ‘wel’ en ‘niet’ goed is, wat ‘fout’ en wat ‘juist’ is. Misschien heb je er wel al eens van gehoord maar dit heet met een mooi woord ‘conditionering’. Je wordt geconditioneerd bepaalde dingen als ‘waar’ aan te nemen.

Neem bijvoorbeeld je ouders. Zij zijn op een bepaalde manier opgevoed en hebben van huis uit bepaalde overtuigingen (een eigen bedrijf beginnen is risicovol en alleen weggelegd voor bepaalde mensen, dus begin er maar niet aan!) meegekregen die (onbewust) door jou zijn overgenomen. Die overtuigingen zitten zo in je systeem dat je automatisch daarnaar handelt. En eigenlijk weet je dan ook niet beter. Als er altijd bepaalde dingen tegen je zijn gezegd dan ga je er vanzelf in geloven.

Sommige mensen komen op een punt in hun leven dat de overtuigingen en patronen waarnaar ze altijd hebben geleefd voor hun gevoel niet meer kloppen. Ze komen erachter dat de ‘waarheid’ waarin zij altijd hebben geloofd, niet DE waarheid is. Ze ontdekken dat ze jaren zijn beperkt door hun eigen overtuigingen en gedachten. Wat er dan gebeurt is dat mensen op onderzoek uitgaan en gaan kijken welke waarheid voor hun wel klopt. Want er is dus niet maar 1 waarheid.

En dan begint er op een gegeven moment dus iets te schuren. Dat wat je hebt geleerd en als waarheid hebt aangenomen, klopt niet meer voor jou. Je wilt een ander pad gaan bewandelen. Maar het bewandelen van je eigen pad vergt moed en lef.

En dat maakt het zo lastig voor een HSP…

Als HSP ben je erg gericht op anderen en je kunt goed aanvoelen wat een ander nodig heeft. Je wilt anderen niet teleurstellen, je wilt ze juist tevreden houden. De mening van anderen is van invloed op de keuzes die je maakt. Je kunt jezelf helemaal wegcijferen en anderen laten bepalen welke weg je inslaat. Dit komt omdat je gewoon graag wilt dat anderen je aardig blijven vinden. Je hebt je daarbij altijd al ‘anders’ gevoeld en daarom is de behoefte aan acceptatie (door je omgeving) zo groot. Dat je iets doet omdat een ander dat graag wil of van jou verwacht is dus helemaal niet zo gek. Maar voor jezelf is het alles behalve goed.

Dicht bij jezelf blijven kan daarom een hele grote uitdaging zijn voor een HSP.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch dicht bij jezelf blijft?

Hoe moeilijk het ook kan zijn, dicht bij jezelf blijven is heel belangrijk. Vooral als HSP. Als je dicht bij jezelf blijft dan creëer je voor jezelf je mooiste leven. Een leven dat helemaal bij je past, waarin je goed kunt functioneren, waarin je groeit en volledig tot bloei komt.

Als je altijd maar leeft naar de verwachtingen en regels van anderen raak je de verbinding met jezelf helemaal kwijt. Je zit zoveel in je hoofd na te denken over wat het juiste is om te doen (rekening houdend met de mening van anderen) dat je ook het contact met je lichaam kwijtraakt. Het wordt dan heel moeilijk om richting aan je leven te geven en om een antwoord op de vraag ‘Wat wil ik echt?’ te hebben. De mening van anderen overschreeuwd die van jezelf. Je hoort uiteindelijk je eigen stem niet meer. En dat wil je echt voorkomen…

Dus hoe zorg je ervoor dat je bij jezelf blijft? Ik zal je tips geven.

Sta stil bij jezelf (wie je bent en wat je wilt)

Stil staan bij jezelf, je behoeften, verlangens en wensen is heel belangrijk. Door naar je innerlijke stem te luisteren herstel je de verbinding met jezelf. Stil staan bij jezelf doe je door van je hoofd naar je hart te gaan. Dit kan d.m.v. mediteren. Heb je geen rust om te mediteren? Ga dan schrijven. Schrijf eens op wat er allemaal in je omgaat. Door dat op te schrijven haal je ruis uit je hoofd en ontstaat er weer ruimte om over nieuwe mogelijkheden en oplossingen na te kunnen denken. Uiteindelijk zul je erachter komen wat je echt wilt, wie je bent en waar je naartoe wilt.

Stel jezelf ook regelmatig eens wat goede vragen:

  • Wat vind ik belangrijk?
  • Waar wordt ik blij van?
  • Waar krijg ik energie van en wat kost mij energie?
  • Wat doe ik op dit moment allemaal wat ik zelf eigenlijk niet wil doen?
  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Wie inspireert mij en waarom?
  • Wat heb ik altijd al willen doen maar nooit gedaan?
  • Waar ben ik goed in? (vraag dit vooral ook eens aan mensen die je goed kennen)

Door jezelf regelmatig dit soort vragen te stellen en er eventueel over te schrijven zal je onderbewuste ermee aan de slag gaan. Ook al ben je er niet mee bezig. De antwoorden kunnen dan op een onverwacht moment tot je komen.

Geef je grenzen aan

Dit is zeker niet makkelijk. En waarschijnlijk gaat jou dat ook niet in een keer lukken dus zet hierin kleine stapjes. Je kunt proberen om een keer nee te zeggen tegen iemand als je iets niet wilt. De kans dat je daarmee een ander teleurstelt zit er zeker in. Maar als je altijd maar ‘ja’ blijft zeggen tegen anderen zeg je altijd weer ‘nee’ tegen jezelf. Je wijst jezelf keer op keer af. En dat doet je zelfvertrouwen geen goed. Door je grenzen aan te geven ga jij je steeds beter voelen omdat je alleen dat doet waar je achter staat. En als het een keer is mislukt om je grens aan te geven wees dan mild voor jezelf. Je probeert het en daar gaat het om!

Laat de mening van anderen los

Dit is misschien wel de moeilijkste. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik zelf ook maar al te goed. Maar wat anderen vinden en denken doet er niet toe. En weet je, mensen projecteren hun eigen onzekerheden op elkaar. Dus wat de ander (over jou) zegt is vaak een weerspiegeling van de onzekerheid van de ander. Probeer dus om die meningen zoveel mogelijk los te laten. Een mening van een ander aanhoren is prima, maar kijk eerst heel goed of jij er ook echt iets mee kunt. Nooit klakkeloos iets van een ander aannemen! Als je merkt dat je de mening van een ander vaker naast je neer kunt leggen zul je merken dat het je een gevoel van vrijheid geeft. Het maakt het makkelijker om die dingen te doen die jij wilt en waar jij je goed bij voelt.

Omring je met mensen die echt bij jou passen

Als je je omringt met mensen die zichzelf zijn en dezelfde waarden, interesses, behoeften, verlangens en wensen delen dan ben je eerder geneigd om erin mee te gaan. Als je je in zo’n groep begeeft voelt het ook veel makkelijker om dat te doen omdat je het goede voorbeeld krijgt en jij je gesteund voelt. Want zij leren, inspireren en stimuleren jou om jezelf te zijn en dicht bij jezelf te blijven.

Hopelijk helpen deze tips je om dicht bij jezelf te blijven.

Be true to who you are!

Heb je het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt? Weet je niet meer wie je bent en wat je wilt qua werk? Verlang je ernaar om werk te doen dat in lijn is met wie jij werkelijk bent? Zet dan de eerste stap en meldt je aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer informatie vind je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *