Levenskunst: wat is het en waarom je er een prioriteit van moet maken

Levenskunst. Heb jij al eens van dit woord gehoord?

Het heeft niets te maken met kunst in de vorm van een voorwerp zoals een schilderij of tekening.

Maar wat is het dan wel? Waarom is het zo ontzettend belangrijk om van levenskunst een prioriteit te maken?

Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is levenskunst?

Laat ik eerst maar eens beginnen met uit te leggen wat levenskunst nou precies is.

Levenskunst is een manier van leven en gericht op het holisme. Het woord holisme is afgeleid van het Griekse woord ‘Holos’ en betekent ‘geheel’. Dit is een bepaalde denkwijze en manier van leven waarin je aandacht besteed aan je lichaam, ziel, geest, gevoelens en gedachten (het geheel) zodat je kunt groeien en bloeien in een omgeving die volledig bij je past.

Levenskunst gaat vooral om jezelf kennen en begrijpen en van daaruit handelen. Het gaat om wijzer worden, leren en ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en optimaal kunt functioneren.

Kortom, het is dus een bepaalde levensstijl of manier van leven die je in staat stelt om in balans, gelukkig en met plezier door het leven te kunnen gaan. Leren surfen op de golven van het leven hoort daar ook bij.

Hoe deze manier van leven eruit ziet is afhankelijk van je persoonlijke waarden, behoeftes, wensen en verlangens en is dus voor iedereen anders.

Levenskunst is dus een echte kunst en dat leer je niet zomaar!

Je eigen manier van leven (levenskunst) leer je door te ontdekken, door zelfonderzoek en door ervaringen op te doen. Door te vallen en weer op te staan kom je er steeds meer achter wat jouw meest ideale manier van leven is. Je ontdekt welke levensstijl bij je past door jezelf te ontwikkelen.

Het is belangrijk om jezelf daarbij vragen te stellen zoals

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Wat geeft mij energie?
 • Hoe kan ik mijn innerlijk vuurtje aanwakkeren?
 • Waar wordt ik blij en gelukkig van?
 • Wat belemmert mij om voluit te leven?
 • Wat staat mijn geluk in de weg?
 • Wat heb ik nodig om mijn welzijn te verbeteren?

Jezelf onderzoeken is niet altijd even makkelijk. Maar om achter de kunst van het leven te komen zul je een eerlijk gesprek met jezelf moeten aangaan en dat kan heel confronterend zijn. Maar het is wel ontzettend waardevol en noodzakelijk als je( grote) stappen wilt zetten op weg naar een lichter, leuker en zinvoller leven.

Waarom je van levenskunst een prioriteit moet maken

Misschien is het je al een beetje duidelijk geworden dat levenskunst iets is waar je elke dag aandacht aan zou moeten besteden.

Het is misschien niet altijd even makkelijk maar het is het zó waard.

Want door je te richten op levenskunst en hier gecommitteerd mee bezig te zijn:

 • kun je de verbinding met jezelf herstellen
 • weet je weer welk pad je wilt bewandelen
 • kom je weer in contact met je essentie en ontdek je wie je diep van binnen bent
 • vind je je bestemming
 • overwin je persoonlijke obstakels en belemmeringen
 • groeit je bewustzijn
 • ben je in staat om bewuster te leven
 • kun je betere en gezondere (loopbaan)keuzes maken
 • kun je beter inspelen op je behoeftes, wensen en verlangens
 • verbeter je je welzijn
 • voel je je gelukkiger
 • weet je steeds beter wat je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren

Vooral als HSP is het belangrijk dat je een zin- en betekenisvol leven leidt, omstandigheden creëert waarin je optimaal kunt functioneren en jouw eigen manier van leven ontdekt. Want dan kun je pas groeien en bloeien!

De theorie van W. Thomas Boyce

Ik vind het ook wel toepasselijk om het hier even te hebben over de theorie van W. Thomas Boyce.

De Amerikaanse kinderarts en hoogleraar W. Thomas Boyce (gespecialiseerd in gedrag en ontwikkeling) heeft de paardenbloemorchideehypothese ontwikkeld. In deze theorie worden kinderen met orchideeën en paardenbloemen vergeleken. Prof. Boyce zegt dat HSP kinderen vergeleken kunnen worden met orchideeën en kinderen die niet-HSP zijn met paardenbloemen. Een orchidee bloeit en groeit namelijk alleen als de omstandigheden goed zijn (juiste verzorging, licht en temperatuur), net zoals een HSP. Een paardenbloem bloeit en groeit daarentegen onder alle omstandigheden, zoals een niet-HSP.

Doe zelfonderzoek en ontdek waar je blij van wordt, wat je energie geeft, wie je bent en wat je wilt. Vindt voor jezelf uit wat jouw leven betekenis- en zinvol maakt, in welke omstandigheden jij optimaal groeit en bloeit en welke manier van leven (levenskunst) goed bij jou past. Dan zul je merken dat je in een flow komt, meer levensgeluk ervaart en energieker, lichter, makkelijker en blijer door het leven gaat!

Ben jij een HSP en loop je vast in je werk en daardoor ook op persoonlijk vlak? Weet je dat er iets moet veranderen maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Zet dan de eerste stap en meld je hier aan voor een gratis en geheel vrijblijvende Inzichtsessie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *