Je hart volgen: waarom is het zo moeilijk en hoe doe je dat?

Ons bewustzijn is aan het veranderen.

We besteden tegenwoordig meer aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, bewust (be)leven, gezonde voeding en innerlijke rust. We zijn ons ervan bewust dat dit is waar het allemaal om gaat in het leven en dat jij en je gezondheid het belangrijkste is om in te investeren.

Het hebben van macht, status en geld wordt minder vaak nagestreefd. Je hoort bijvoorbeeld ook steeds vaker dat mensen hun luxe vila omruilen voor een tiny house midden in de natuur. Meditatie en mindfulness worden steeds meer onderdeel van ons leven omdat we nu meer dan ooit meer waarde hechten aan mentale en lichamelijke gezondheid.

We willen ook authentiek leven en meer ons hart volgen.

Je hart volgen?

Wellicht heb jij het al eens te horen gekregen: volg je hart, het weet de weg. Maar wat betekent dat ‘je hart volgen’?

Wij zijn het allemaal gewend om vanuit ons verstand te denken en beslissingen te nemen. We menen door heel veel na te denken de juiste beslissingen te kunnen maken. Meestal zijn dit beslissingen die ‘verstandig zijn’ maar die ons tegelijkertijd niet per se gelukkig maken. Je eigen verlangens en wensen worden daarbij vaak genegeerd. Je kiest dan iets omdat je denkt dat het goed is maar niet per se goed voelt.

Bij het volgen van je hart kom je dus uit je hoofd en maak je beslissingen op je gevoel oftewel je intuïtie. Je spreekt je innerlijk weten aan. Je gaat dan doen wat je het allerleukste vind, waar je naar verlangt en waar je van gaat stralen. Bijvoorbeeld een eigen onderneming starten, een opleiding doen, een carrièreswitch realiseren of een wereldreis maken.

Waarom is het zo moeilijk?

“Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Op de een of andere manier weten die al ver van tevoren wat je echt wilt. Al het andere is van minder belang.”
Steve Jobs

Ik vind deze quote heel mooi en het klopt ook helemaal wat hier staat. Het volgen van je hart is het beste wat je kunt doen. Het zal je dichter bij jezelf brengen en het stelt je in staat om authentiek te leven.

Diep van binnen weten we al wat we echt willen. Maar twijfels, onzekerheid, de mening van anderen, angst en een beperkende mindset staan dit in de weg en houden ons tegen om uit de comfortzone te stappen. Geloof me, dat is ook eng! Het vergt ook f*cking veel moed! Je treedt het onbekende tegemoet en weet dus niet wat je buiten je comfortzone allemaal tegenkomt. Hartstikke spannend natuurlijk. Toen ik voor mezelf begon heb ik er ook regelmatig van wakker gelegen. Gedachten als ‘Kan ik het wel’?, ‘Wie zit er nou op mij te wachten’ en ‘Wat als het niet lukt’? hielden mij veel bezig.

We trekken ons altijd veel te veel aan van anderen. Dit is vooral voor een HSP een groot struikelblok. We zijn bang om bepaalde stappen te zetten omdat anderen daar iets van gaan vinden en we anderen tevreden willen houden. We willen conflicten uit de weg gaan en blijven daarom zitten waar we zitten. En natuurlijk willen we niet falen. Het gaat dan dus zó ver dat we onze dromen niet durven waar te maken en in een baan blijven zitten omdat dat veilig voelt. En dan doen we maar ‘zoals het hoort’. Dan krijgen we ook geen kritiek.

Zoals je nu wel al hebt ontdekt, zijn dit de dingen die ons wat betreft het volgen van ons hart erg belemmeren en ons tegelijkertijd doodongelukkig maken. We leven op deze manier in angst en naar de regels en standaarden van anderen. Ondertussen gaat het leven aan ons voorbij en kunnen we ons potentieel niet volledig benutten…

Tijd dus om hier iets aan te gaan doen. Tijd om je hart te gaan volgen!

Hoe doe je dat dan, je hart volgen?

Het is niet makkelijk om te gaan staan voor wie je bent en je hart te volgen. Dat heb ik zelf ook ervaren.

Onderstaande tips hebben mij geholpen om dit toch te doen.

Houdt deze zin in je achterhoofd : ‘Je bent het jezelf en de wereld verplicht!’
Als jij uit je comfortzone durft te stappen, je talenten gaat inzetten en dus je droomleven gaat creëren dan zul je veel meer voldoening krijgen. Je doet jezelf daar een groot plezier mee, je zult je gelukkiger voelen en je gaat meer uit het leven halen. Het is hartstikke zonde als je binnen je comfortzone blijft en niet gaat doen waarvoor je hier op aarde bent. De wereld heeft mensen zoals jij nodig, die met hun talenten, kwaliteiten en unieke kijk de wereld kunnen veranderen. Je bent het jezelf en de wereld dus verplicht om je droomleven daadwerkelijk te gaan leven. Dat is echt niet egoïstisch!

Denk aan wat er gebeurt als je niet je hart volgt
Sta er eens bij stil hoe je leven eruit ziet als je blijft doen wat je altijd al deed. Hoe ziet je leven er over 1 jaar uit als je nog steeds hetzelfde werk doet en hetzelfde blijft handelen als nu? Waar sta je dan en hoe voel jij je daarbij? Wat zal er dan (met jou) gebeuren? Door over dit soort zaken na te denken creëer je een noodzaak. En noodzaak doet veranderen. Dat maakt het weer makkelijker om je hart te volgen. En als iets achteraf niet is gelukt dan heb je het in ieder geval geprobeerd! Want echt, je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wél hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

Doe zelfonderzoek
Je hoofd probeert je keuzes te laten maken die veilig zijn en wil je laten doen ‘wat hoort’. Maar daar worden we niet gelukkig van. Het brengt ons steeds verder weg van wie we diep van binnen zijn en wat we echt willen. Wat nu belangrijk is, is om uit je hoofd te gaan en om de stem van je hart te laten spreken. Wat wil jij echt en wat heb jij nodig? Herontdek jezelf en onderzoek waar je blij van wordt, wat jou energie geeft en jou de tijd laat vergeten. Vindt uit wat je unieke talenten zijn, wat je aan de wereld wilt bijdragen en hoe jij je (werk)dagen wilt indelen. Vind een leuke hobby en doe iets creatiefs. Ook dan kan de stem van je hart je beter bereiken en krijg je sneller goede ingevingen.

Zet kleine stappen
Ik heb dus ook kleine stapjes gezet op weg naar het ondernemerschap. Het hoeft niet meteen groots aangepakt te worden. Elk klein stapje dat je zet is weer een stapje dichter bij waar je echt wilt zijn. Bekijk iedere dag weer welke kleine (haalbare) stappen jij kunt zetten. Maar blijf ook mild voor jezelf als je iets niet durft of als iets niet lukt zoals jij het in je hoofd hebt. En laat je vooral door anderen niet vertellen wat je allemaal zou moeten doen of hoe je iets moet aanpakken. Doe het op jouw tempo en op je eigen manier, dat werkt het allerbeste.

Wil jij je hart volgen maar heb je hier hulp bij nodig? Loop je vast in je werk en/of op persoonlijk vlak? Zet dan de eerste stap en meldt je aan voor een gratis Inzicht-sessie. Meer info vind je hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.