Je hart volgen: waarom is het zo moeilijk en hoe doe je dat?

Ons bewustzijn is aan het veranderen.

We besteden tegenwoordig meer aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, bewust (be)leven, gezonde voeding en innerlijke rust. We zijn ons ervan bewust dat dit is waar het allemaal om gaat in het leven en dat jij en je gezondheid het belangrijkste is om in te investeren.

Het hebben van macht, status en geld wordt minder vaak nagestreefd. Je hoort bijvoorbeeld ook steeds vaker dat mensen hun luxe vila omruilen voor een tiny house midden in de natuur. Meditatie en mindfulness worden steeds meer onderdeel van ons leven omdat we nu meer dan ooit meer waarde hechten aan mentale en lichamelijke gezondheid.

We willen ook authentiek leven en meer ons hart volgen.

Je hart volgen?

Wellicht heb jij het al eens te horen gekregen: volg je hart, het weet de weg. Maar wat betekent dat ‘je hart volgen’?

Wij zijn het allemaal gewend om vanuit ons verstand te denken en beslissingen te nemen. We menen door heel veel na te denken de juiste beslissingen te kunnen maken. Meestal zijn dit beslissingen die ‘verstandig zijn’ maar die ons tegelijkertijd niet per se gelukkig maken. Je eigen verlangens en wensen worden daarbij vaak genegeerd. Je kiest dan iets omdat je denkt dat het goed is maar niet per se goed voelt.

Bij het volgen van je hart kom je dus uit je hoofd en maak je beslissingen op je gevoel oftewel je intuïtie. Je spreekt je innerlijk weten aan. Je gaat dan doen wat je het allerleukste vind, waar je naar verlangt en waar je van gaat stralen. Bijvoorbeeld een eigen onderneming starten, een opleiding doen, een carrièreswitch realiseren of een wereldreis maken.

Waarom is het zo moeilijk?

“Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Op de een of andere manier weten die al ver van tevoren wat je echt wilt. Al het andere is van minder belang.”
Steve Jobs

Ik vind deze quote heel mooi en het klopt ook helemaal wat hier staat. Het volgen van je hart is het beste wat je kunt doen. Het zal je dichter bij jezelf brengen en het stelt je in staat om authentiek te leven.

Diep van binnen weten we al wat we echt willen. Maar twijfels, onzekerheid, de mening van anderen, angst en een beperkende mindset staan dit in de weg en houden ons tegen om uit de comfortzone te stappen. Geloof me, dat is ook eng! Het vergt ook f*cking veel moed! Je treedt het onbekende tegemoet en weet dus niet wat je buiten je comfortzone allemaal tegenkomt. Hartstikke spannend natuurlijk. Toen ik voor mezelf begon heb ik er ook regelmatig van wakker gelegen. Gedachten als ‘Kan ik het wel’?, ‘Wie zit er nou op mij te wachten’ en ‘Wat als het niet lukt’? hielden mij veel bezig.

We trekken ons altijd veel te veel aan van anderen. Dit is vooral voor een HSP een groot struikelblok. We zijn bang om bepaalde stappen te zetten omdat anderen daar iets van gaan vinden en we anderen tevreden willen houden. We willen conflicten uit de weg gaan en blijven daarom zitten waar we zitten. En natuurlijk willen we niet falen. Het gaat dan dus zó ver dat we onze dromen niet durven waar te maken en in een baan blijven zitten omdat dat veilig voelt. En dan doen we maar ‘zoals het hoort’. Dan krijgen we ook geen kritiek.

Zoals je nu wel al hebt ontdekt, zijn dit de dingen die ons wat betreft het volgen van ons hart erg belemmeren en ons tegelijkertijd doodongelukkig maken. We leven op deze manier in angst en naar de regels en standaarden van anderen. Ondertussen gaat het leven aan ons voorbij en kunnen we ons potentieel niet volledig benutten…

Tijd dus om hier iets aan te gaan doen. Tijd om je hart te gaan volgen!

Hoe doe je dat dan, je hart volgen?

Het is niet makkelijk om te gaan staan voor wie je bent en je hart te volgen. Dat heb ik zelf ook ervaren.

Onderstaande tips hebben mij geholpen om dit toch te doen.

Houdt deze zin in je achterhoofd : ‘Je bent het jezelf en de wereld verplicht!’
Als jij uit je comfortzone durft te stappen, je talenten gaat inzetten en dus je droomleven gaat creëren dan zul je veel meer voldoening krijgen. Je doet jezelf daar een groot plezier mee, je zult je gelukkiger voelen en je gaat meer uit het leven halen. Het is hartstikke zonde als je binnen je comfortzone blijft en niet gaat doen waarvoor je hier op aarde bent. De wereld heeft mensen zoals jij nodig, die met hun talenten, kwaliteiten en unieke kijk de wereld kunnen veranderen. Je bent het jezelf en de wereld dus verplicht om je droomleven daadwerkelijk te gaan leven. Dat is echt niet egoïstisch!

Denk aan wat er gebeurt als je niet je hart volgt
Sta er eens bij stil hoe je leven eruit ziet als je blijft doen wat je altijd al deed. Hoe ziet je leven er over 1 jaar uit als je nog steeds hetzelfde werk doet en hetzelfde blijft handelen als nu? Waar sta je dan en hoe voel jij je daarbij? Wat zal er dan (met jou) gebeuren? Door over dit soort zaken na te denken creëer je een noodzaak. En noodzaak doet veranderen. Dat maakt het weer makkelijker om je hart te volgen. En als iets achteraf niet is gelukt dan heb je het in ieder geval geprobeerd! Want echt, je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wél hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

Doe zelfonderzoek
Je hoofd probeert je keuzes te laten maken die veilig zijn en wil je laten doen ‘wat hoort’. Maar daar worden we niet gelukkig van. Het brengt ons steeds verder weg van wie we diep van binnen zijn en wat we echt willen. Wat nu belangrijk is, is om uit je hoofd te gaan en om de stem van je hart te laten spreken. Wat wil jij echt en wat heb jij nodig? Herontdek jezelf en onderzoek waar je blij van wordt, wat jou energie geeft en jou de tijd laat vergeten. Vindt uit wat je unieke talenten zijn, wat je aan de wereld wilt bijdragen en hoe jij je (werk)dagen wilt indelen. Vind een leuke hobby en doe iets creatiefs. Ook dan kan de stem van je hart je beter bereiken en krijg je sneller goede ingevingen.

Zet kleine stappen
Ik heb dus ook kleine stapjes gezet op weg naar het ondernemerschap. Het hoeft niet meteen groots aangepakt te worden. Elk klein stapje dat je zet is weer een stapje dichter bij waar je echt wilt zijn. Bekijk iedere dag weer welke kleine (haalbare) stappen jij kunt zetten. Maar blijf ook mild voor jezelf als je iets niet durft of als iets niet lukt zoals jij het in je hoofd hebt. En laat je vooral door anderen niet vertellen wat je allemaal zou moeten doen of hoe je iets moet aanpakken. Doe het op jouw tempo en op je eigen manier, dat werkt het allerbeste.

Wil jij je hart volgen maar heb je hier hulp bij nodig? Loop je vast in je werk en/of op persoonlijk vlak? Zet dan de eerste stap en meldt je aan voor een gratis Inzicht-sessie. Meer info vind je hier!

HSP’s & een laag zelfbeeld

Weinig zelfvertrouwen, een lage dunk van jezelf, jezelf onderschatten en onder je kunnen werken. Dit zijn allemaal zaken die samenhangen met een laag zelfbeeld.

Maar wat is dat nou precies een laag zelfbeeld? Wat zijn de gevolgen hiervan en waarom hebben juist veel HSP’s een laag zelfbeeld? Je leest het hier.

Uiteraard geef ik aan het einde van deze blog ook wat tips om je zelfbeeld te verbeteren.

Wat is een zelfbeeld?

De naam zegt het eigenlijk al. Het is het beeld wat je van jezelf hebt. Het is de manier waarop je tegen jezelf aankijkt.

Als je een laag zelfbeeld hebt (oftewel een minderwaardigheidscomplex) dan herken je vast het volgende wel:

 • Je durft de echte jij niet te laten zien
 • Je trekt je vaak terug
 • Je piekert veel
 • Je trekt je dingen gauw persoonlijk aan
 • Je hebt moeite met het uitspreken van je eigen mening en doet dit dus vrijwel niet
 • Je bent angstig en vaak verdrietig
 • Je hebt altijd kritiek op jezelf
 • Je hebt weinig zelfliefde
 • Je legt de lat erg hoog
 • Je twijfelt veel aan jezelf en aan je kunnen
 • Je hebt faalangst
 • Je denkt vaak ‘dat kan ik niet’ of ‘dat lukt mij nooit’
 • Je wuift complimenten weg omdat je denkt dat iemand het toch niet meent

Hoe ontstaat een laag zelfbeeld?

Meestal is een laag zelfbeeld al ontstaan in je kinderjaren. Dit is zeker niet iets wat van de een op de andere dag ontstaat.

Een laag zelfbeeld kan verschillende oorzaken hebben:

 • Je bent vroeger veel gepest
 • Je hebt vaak te horen gekregen dat je iets niet kunt
 • Je voelde je niet geaccepteerd door je familie, vrienden of op school
 • Je hebt je altijd al anders gevoeld en hebt dit ook vaker op verschillende manieren bevestigd gekregen
 • Je vergelijkt jezelf constant met anderen (op social media)

Wat zijn de gevolgen van een laag zelfbeeld?

Een laag zelfbeeld is alles behalve fijn. Het kan je(dagelijkse) leven zodanig verpesten en je geluk zodanig in de weg staan dat je er echt onder kunt gaan lijden. Je gaat je gedrag en je leven erop aanpassen en dan kun je in een negatieve spiraal terechtkomen.

Relaties

Het beeld dat je van jezelf hebt is van invloed op al je relaties. Je laat anderen over je heen lopen, je vertoont pleasegedrag en je hebt weinig echte sociale contacten. Als je jezelf niet hoog inschat, weinig eigenwaarde en zelfliefde hebt en geen vertrouwen hebt in jezelf dan zie je dat ook terug in de kwaliteit van je relaties die je wél hebt. En eigenlijk is dat niet zo gek. Want hoe kun je goede relaties hebben met anderen als je ook geen goede relatie hebt met jezelf?

Werk

Ook op het gebied van werk kan het je ontzettend belemmeren. Omdat je een lage dunk van jezelf hebt wil je al gauw laten merken dat je wél iets kunt (bewijsdrang). Je bent daardoor al gauw perfectionistisch ingesteld en je stelt hoge (en vaak heel onrealistische) eisen aan jezelf. Aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat je misschien werk aanneemt onder je niveau, omdat je denkt dat je niet meer (aan)kunt. Dit kan uiteindelijk voor een burn-out maar ook voor een bore-out zorgen.

Gebrek aan richting

Weinig zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je je gaat aanpassen aan anderen om geaccepteerd te worden. Als je dat lang genoeg doet dan raak je de verbinding met jezelf helemaal kwijt. Je weet dan niet meer wie je bent en wat je wilt. Het wordt dan heel lastig om richting aan je loopbaan en/of aan je privéleven te geven. Je weet gewoon niet meer waar je blij van wordt en durft ook geen stappen te zetten.

Waarom hebben veel HSP’s een laag zelfbeeld?

Het gevoel van ‘anders zijn’

Omdat zij zich al van jongs af aan anders hebben gevoeld, hebben zij een laag zelfbeeld ontwikkeld. HSP’s hebben een unieke kijk op dingen, zien vaak verbanden die anderen (nog) niet zien en reageren anders/intenser dan niet HSP’s op dezelfde situatie. Dit kan wel eens voor onbegrip zorgen of je krijgt daardoor het gevoel dat je een buitenstaander bent. Dit maakt je ook gevoeliger voor afwijzing.

Sneller last van stress

HSP’s hebben ook sneller last van stress en raken daardoor sneller overprikkeld. Zij kunnen daardoor niet mee op het tempo van een niet-HSP. Zij voelen zich dan al snel minderwaardig en zwak.

Negatieve gedachten

Als HSP zit je veel in je hoofd en je ziet vaak het negatieve in van een situatie. Je denkt meestal negatief over jezelf. Je geeft jezelf al gauw de schuld van iets wat niet jouw schuld is. Dus als er iets gebeurt dan betrek je dat meestal op jezelf (vanwege je diepere verwerking van prikkels). Dit komt je zelfbeeld niet ten goede.

Wat kun je als HSP doen om je zelfbeeld te verbeteren?

Accepteer jezelf

Jezelf afwijzen of bepaalde eigenschappen van jezelf ontkennen is heel schadelijk voor je zelfbeeld. Accepteer dat je je onzeker voelt en bepaalde dingen niet durft. Je bent wie je bent en je bent echt helemaal oké! Het is dan ook beter om jezelf met al je mooie en minder mooie kanten te accepteren. Accepteer ook dat je hoogsensitief bent. Dit blijf je voor de rest van je leven want dit is een karaktereigenschap en dat kun je niet veranderen. Als je jezelf accepteert zul je merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Je kunt dan met meer liefde naar jezelf kijken en de waardering in jezelf zoeken i.p.v. bij anderen.

Stop met jezelf te vergelijken

We doen het allemaal, ik ook hoor. Jezelf met anderen vergelijken heeft geen zin. Dat jij een pad met meer omwegen hebt belopen en nog niet bent waar je wilt zijn betekent niet dat je minder bent dan een ander.

Ook social media geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Iedereen zet er alleen maar de mooie, gave, leuke en positieve dingen op. Maar iemand die op het eerste gezicht een goede en goedbetaalde baan heeft hoeft niet per se gelukkig te zijn. Misschien doet degene dit werk om erkenning en waardering van anderen te krijgen maar voelt hij/zij zich doodongelukkig vanwege de hoge werkdruk. Of misschien wil deze persoon wel iets heel anders doen qua werk maar durft de overstap niet te maken uit schaamte voor wat anderen daarvan zeggen. Je weet het niet. In ieder geval, meestal is iets niet zoals het op het eerste gezicht lijkt. Vergeet dat niet.

Mocht je echt last hebben van bepaalde mensen op social media, ontvolg ze dan. Volg alleen personen die je inspireren, motiveren en je geen rotgevoel geven.

Wordt je bewust van hoe je elke dag tegen jezelf praat

Negatieve zelfpraat (‘Ik kan het toch niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben lelijk’) draagt niet bij aan de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Als je dit elke dag tegen jezelf zegt ga je er namelijk vanzelf in geloven…Als je altijd gefocust bent op de dingen die je niet leuk vindt aan jezelf en jezelf altijd afkraakt dan wordt het steeds moeilijker om jouw mooie en goede kanten te zien. Er wordt niet voor niets gezegd ‘wat je aandacht geeft groeit’. Maar zoals je jezelf hebt geleerd om alleen maar het slechte te zien kun je jezelf ook aanleren om het goede in jezelf te zien. En dat is vaak meer dan je denkt. Schrijf bijvoorbeeld eens op wat je mooi vind aan jezelf (vraag dit ook eens aan anderen), waar je goed in bent en waarvoor je dankbaar bent in je leven. Focus op het goede en je zelfbeeld zal verbeteren.

Leg de lat vanaf nu lager

Van hoge eisen stellen is nog nooit iemand heel gelukkig geworden. De lat altijd te hoog leggen en vervolgens je onrealistische doelen niet kunnen behalen is funest voor je zelfbeeld. Het probleem met de lat te hoog leggen, is dat de lat altijd naar boven toe zal blijven verschuiven. Dat is heel ongezond. Dus leg die lat nou eens wat lager. Daar vergaat de wereld echt niet van! Stel jezelf realistische en haalbare doelen. En als je een keer je doel niet hebt behaald, geen nood. Dat is echt niet erg. Stel je doel dan gewoon bij. Maar zorg dat je hier ook weer niet in doorslaat. Een keer geen doel hebben is ook goed hoor!

Tijdens mijn coachopleiding werd er verteld over ‘de staat van uitmuntendheid aannemen’. Dit betekent dat je op dat moment doet wat je kunt. En dat is goed genoeg. Die is bij mij erg blijven hangen en heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden op het moment dat de perfectionistische ‘ik’ weer naar boven kwam. Dus probeer vanaf nu ook een staat van uitmuntendheid aan te nemen. Voel je je veel beter door.

Ik ben me ervan bewust dat sommige dingen makkelijker gezegd dan gedaan zijn!

Maar onzeker zijn we allemaal. Onthoud dat niemand altijd zelfverzekerd is. Ik hoop dat deze tips je al een klein beetje op weg zullen helpen naar een beter zelfbeeld.

“Zelfvertrouwen

Als je alles loslaat

Heb je twee handen vrij om de toekomst te grijpen”

Loesje

Voel jij je ook anders en onzeker? Kun je geen richting aan je leven geven, weet je niet meer wat je echt wilt en loop je vast o.g.v. werk? Zet dan de eerste stap en meldt je aan voor een gratis Inzicht-sessie. Meer info en aanmelden? Klik dan hier!

Hoe blijf je als HSP dicht bij jezelf?

‘Blijf dicht bij jezelf’ wordt wel eens gezegd. Het klinkt makkelijk maar dat is het helaas niet. Natuurlijk heeft de een daar minder moeite mee dan de ander. Maar voor een HSP kan het nog wel eens een grote uitdaging zijn.

Maar wat is bij jezelf blijven? Waarom is het (voor een HSP) zo makkelijk nog niet? En hoe doe je dat dan, bij jezelf blijven?

Ik ga er in deze blog op in.

Wat is ‘dicht bij jezelf blijven’?

Als je dicht bij jezelf blijft, dan doe en zeg je dingen die echt vanuit jezelf komen. Je doet en zegt iets omdat je het zelf wilt en niet omdat anderen dat willen of dat van jou verwachten. Je luistert naar je eigen ideeën, ingevingen, behoeften, wensen en verlangens. Je handelt naar je eigen waarden en principes en niet naar die van anderen.

Waarom is het zo moeilijk om dicht bij jezelf te blijven?

We worden ons hele leven beïnvloed door allerlei verschillende factoren zoals leraren op school, het nieuws op tv en familie. Zij beïnvloeden ons denken, ons handelen en hoe we naar onszelf en de wereld kijken. Zij leren je wat ‘wel’ en ‘niet’ goed is, wat ‘fout’ en wat ‘juist’ is. Misschien heb je er wel al eens van gehoord maar dit heet met een mooi woord ‘conditionering’. Je wordt geconditioneerd bepaalde dingen als ‘waar’ aan te nemen.

Neem bijvoorbeeld je ouders. Zij zijn op een bepaalde manier opgevoed en hebben van huis uit bepaalde overtuigingen (een eigen bedrijf beginnen is risicovol en alleen weggelegd voor bepaalde mensen, dus begin er maar niet aan!) meegekregen die (onbewust) door jou zijn overgenomen. Die overtuigingen zitten zo in je systeem dat je automatisch daarnaar handelt. En eigenlijk weet je dan ook niet beter. Als er altijd bepaalde dingen tegen je zijn gezegd dan ga je er vanzelf in geloven.

Sommige mensen komen op een punt in hun leven dat de overtuigingen en patronen waarnaar ze altijd hebben geleefd voor hun gevoel niet meer kloppen. Ze komen erachter dat de ‘waarheid’ waarin zij altijd hebben geloofd, niet DE waarheid is. Ze ontdekken dat ze jaren zijn beperkt door hun eigen overtuigingen en gedachten. Wat er dan gebeurt is dat mensen op onderzoek uitgaan en gaan kijken welke waarheid voor hun wel klopt. Want er is dus niet maar 1 waarheid.

En dan begint er op een gegeven moment dus iets te schuren. Dat wat je hebt geleerd en als waarheid hebt aangenomen, klopt niet meer voor jou. Je wilt een ander pad gaan bewandelen. Maar het bewandelen van je eigen pad vergt moed en lef.

En dat maakt het zo lastig voor een HSP…

Als HSP ben je erg gericht op anderen en je kunt goed aanvoelen wat een ander nodig heeft. Je wilt anderen niet teleurstellen, je wilt ze juist tevreden houden. De mening van anderen is van invloed op de keuzes die je maakt. Je kunt jezelf helemaal wegcijferen en anderen laten bepalen welke weg je inslaat. Dit komt omdat je gewoon graag wilt dat anderen je aardig blijven vinden. Je hebt je daarbij altijd al ‘anders’ gevoeld en daarom is de behoefte aan acceptatie (door je omgeving) zo groot. Dat je iets doet omdat een ander dat graag wil of van jou verwacht is dus helemaal niet zo gek. Maar voor jezelf is het alles behalve goed.

Dicht bij jezelf blijven kan daarom een hele grote uitdaging zijn voor een HSP.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch dicht bij jezelf blijft?

Hoe moeilijk het ook kan zijn, dicht bij jezelf blijven is heel belangrijk. Vooral als HSP. Als je dicht bij jezelf blijft dan creëer je voor jezelf je mooiste leven. Een leven dat helemaal bij je past, waarin je goed kunt functioneren, waarin je groeit en volledig tot bloei komt.

Als je altijd maar leeft naar de verwachtingen en regels van anderen raak je de verbinding met jezelf helemaal kwijt. Je zit zoveel in je hoofd na te denken over wat het juiste is om te doen (rekening houdend met de mening van anderen) dat je ook het contact met je lichaam kwijtraakt. Het wordt dan heel moeilijk om richting aan je leven te geven en om een antwoord op de vraag ‘Wat wil ik echt?’ te hebben. De mening van anderen overschreeuwd die van jezelf. Je hoort uiteindelijk je eigen stem niet meer. En dat wil je echt voorkomen…

Dus hoe zorg je ervoor dat je bij jezelf blijft? Ik zal je tips geven.

Sta stil bij jezelf (wie je bent en wat je wilt)

Stil staan bij jezelf, je behoeften, verlangens en wensen is heel belangrijk. Door naar je innerlijke stem te luisteren herstel je de verbinding met jezelf. Stil staan bij jezelf doe je door van je hoofd naar je hart te gaan. Dit kan d.m.v. mediteren. Heb je geen rust om te mediteren? Ga dan schrijven. Schrijf eens op wat er allemaal in je omgaat. Door dat op te schrijven haal je ruis uit je hoofd en ontstaat er weer ruimte om over nieuwe mogelijkheden en oplossingen na te kunnen denken. Uiteindelijk zul je erachter komen wat je echt wilt, wie je bent en waar je naartoe wilt.

Stel jezelf ook regelmatig eens wat goede vragen:

 • Wat vind ik belangrijk?
 • Waar wordt ik blij van?
 • Waar krijg ik energie van en wat kost mij energie?
 • Wat doe ik op dit moment allemaal wat ik zelf eigenlijk niet wil doen?
 • Wat maakt mij gelukkig?
 • Wie inspireert mij en waarom?
 • Wat heb ik altijd al willen doen maar nooit gedaan?
 • Waar ben ik goed in? (vraag dit vooral ook eens aan mensen die je goed kennen)

Door jezelf regelmatig dit soort vragen te stellen en er eventueel over te schrijven zal je onderbewuste ermee aan de slag gaan. Ook al ben je er niet mee bezig. De antwoorden kunnen dan op een onverwacht moment tot je komen.

Geef je grenzen aan

Dit is zeker niet makkelijk. En waarschijnlijk gaat jou dat ook niet in een keer lukken dus zet hierin kleine stapjes. Je kunt proberen om een keer nee te zeggen tegen iemand als je iets niet wilt. De kans dat je daarmee een ander teleurstelt zit er zeker in. Maar als je altijd maar ‘ja’ blijft zeggen tegen anderen zeg je altijd weer ‘nee’ tegen jezelf. Je wijst jezelf keer op keer af. En dat doet je zelfvertrouwen geen goed. Door je grenzen aan te geven ga jij je steeds beter voelen omdat je alleen dat doet waar je achter staat. En als het een keer is mislukt om je grens aan te geven wees dan mild voor jezelf. Je probeert het en daar gaat het om!

Laat de mening van anderen los

Dit is misschien wel de moeilijkste. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik zelf ook maar al te goed. Maar wat anderen vinden en denken doet er niet toe. En weet je, mensen projecteren hun eigen onzekerheden op elkaar. Dus wat de ander (over jou) zegt is vaak een weerspiegeling van de onzekerheid van de ander. Probeer dus om die meningen zoveel mogelijk los te laten. Een mening van een ander aanhoren is prima, maar kijk eerst heel goed of jij er ook echt iets mee kunt. Nooit klakkeloos iets van een ander aannemen! Als je merkt dat je de mening van een ander vaker naast je neer kunt leggen zul je merken dat het je een gevoel van vrijheid geeft. Het maakt het makkelijker om die dingen te doen die jij wilt en waar jij je goed bij voelt.

Omring je met mensen die echt bij jou passen

Als je je omringt met mensen die zichzelf zijn en dezelfde waarden, interesses, behoeften, verlangens en wensen delen dan ben je eerder geneigd om erin mee te gaan. Als je je in zo’n groep begeeft voelt het ook veel makkelijker om dat te doen omdat je het goede voorbeeld krijgt en jij je gesteund voelt. Want zij leren, inspireren en stimuleren jou om jezelf te zijn en dicht bij jezelf te blijven.

Hopelijk helpen deze tips je om dicht bij jezelf te blijven.

Be true to who you are!

Heb je het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt? Weet je niet meer wie je bent en wat je wilt qua werk? Verlang je ernaar om werk te doen dat in lijn is met wie jij werkelijk bent? Zet dan de eerste stap en meldt je aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer informatie vind je hier.

HSP & het ontdekken van je roeping

Tegenwoordig zie ik het woord ‘roeping’, ook wel levenstaak of ‘life purpose’ genoemd, steeds meer voorbij komen. Iedereen is ernaar op zoek en lijkt er bijna door geobsedeerd te zijn. Eigenlijk is dat niet zo gek want het hebben van een roeping maakt je gelukkig, het maakt je leven betekenis- en zinvol en zorgt ervoor dat je langer leeft.

En ja, ook ik ben er in het verleden veel mee bezig geweest.

Met mij zijn er nog veel meer HSP’s bezig om hun roeping te vinden.

Maar wat is een roeping precies en hoe vind jij jouw roeping?

Wat is een roeping?

Een roeping is iets waarvan jij voelt dat je het moet gaan doen. Het is een sterke innerlijke behoefte die je wilt vervullen. Het is dat waarvoor jij iedere morgen je bed uit stapt.

Je roeping is een bepaalde functie die je wilt uitoefenen of een bepaalde taak die je wilt volbrengen in je leven. Hierin komen je talenten samen waarmee je iets kunt bijdragen aan de wereld.

Het hebben van een roeping geeft je een tevreden, gelukkig en goed gevoel over jezelf en wie je bent. Dit komt doordat je van betekenis bent voor anderen en je verrijkt de wereld met jouw talenten. Het geeft je ook veel energie.

Een roeping kan uiteraard ook heel divers zijn en is voor iedereen anders. De een voelt zich geroepen om vrijwilligerswerk te doen in een hondenasiel en de ander voelt zich geroepen om dansles te geven aan kinderen.

Ik voel mij geroepen om hoogsensitieve vrouwen te helpen (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze willen in het leven (zowel qua werk als op persoonlijk vlak) zodat zij een leven kunnen creëren waarin zij volledig tot bloei komen. Het is een behoefte die ik diep van binnen voel, omdat ik zelf heb ervaren hoe het is om compleet vast te lopen (als HSP-er) in werk én als persoon. De ervaringen die ik heb gehad zijn niet voor niets geweest en ik voel dat het mijn roeping is om gelijkgestemden te helpen!

Nu denk je misschien ‘dit is allemaal leuk en aardig, maar hoe kom ik er nou achter wat MIJN roeping is?’ Nou laten we daar dan nu maar eens aandacht aan besteden.

HSP’s & roeping

We brengen het grootste gedeelte van ons leven op ons werk door. Het is dan ook heel belangrijk dat je iets doet waarin je uitdaging, voldoening, zingeving en betekenis ervaart. Vooral voor jou, als HSP, is dit heel belangrijk omdat je werk niet alleen als iets ziet waar je je geld mee verdient. Jij werkt niet (alleen) voor het geld, dat is bijzaak. Een werkplek waar je elke dag met plezier naartoe gaat, waar je je gezien, gehoord, gewaardeerd en geaccepteerd wordt en waar je je talenten kunt benutten is voor jou vele malen belangrijker dan een hoog salaris.

Maar hoe vind je nou je roeping als HSP? Dat lees je hieronder.

Hoe vind ik mijn roeping?

Als je zelf een grote behoefte voelt om je roeping te ontdekken dan kunnen deze tips je op weg helpen om te ontdekken wat jouw roeping of levenstaak is:

Onderzoek wie jij bent
Zelfonderzoek (o.a. het helder krijgen van persoonlijke waarden en bewust worden van belemmerende overtuigingen) is nodig om het pad van je roeping te kunnen bewandelen en om uit te vinden wie je in essentie bent. De vraag ‘Wie ben ik’? is niet eenvoudig te beantwoorden en vergt dus ook enige zelfkennis.

Daarnaast ben je als HSP erg gericht op je omgeving. Dit zorgt ervoor dat je continu bezig bent met de behoeften van anderen i.p.v. die van jezelf. Je wilt anderen tevreden houden en je wilt voorkomen dat je een ander teleurstelt. Dit houdt je vaak ook tegen om je dromen na te jagen of om die dingen te doen die je leuk vindt. Als je dit patroon lang genoeg volhoudt dan kun je de verbinding met jezelf helemaal kwijtraken…Je weet uiteindelijk niet meer wie je bent, wat je wilt in het leven en waar je echt gelukkig van wordt.

Deze vragen kunnen je helpen om uit te vinden wie jij bent en om dicht bij jezelf te blijven:

 • Waar sta ik voor?
 • Wat zijn mijn natuurlijke talenten? (vraag dit vooral aan mensen die je goed kennen want jij bent je vaak niet eens bewust van deze talenten omdat ze voor jou heel gewoon zijn)
 • Wat heeft de wereld nodig en hoe kan ik hieraan bijdragen?
 • Waar wordt ik blij van?
 • Waar krijg ik energie van?

Probeer ook echt om je eigen behoeften, wensen en verlangens heel serieus te nemen. Neem ook elke dag de tijd om stil te staan bij je eigen emoties, gevoelens en gedachten. Dit helpt je om (negatieve) patronen te ontdekken en helder te krijgen hoe je jezelf belemmert in je eigen geluk en levensvreugde.

Ontdek wat de rode draad is in je leven
Ik geloof er écht in dat de dingen die je hebt meegemaakt in je leven (zowel de mooie als vervelende ervaringen) niet voor niks zijn! Alles gebeurt met een reden en als je je levensloop na gaat zul je ontdekken wat de rode draad (een thema wat telkens terugkeert) is in je leven. En die rode draad is weer verbonden met je roeping!

Schrijf dus eens op hoe je leven en je loopbaan-pad tot nu toe zijn verlopen en probeer te ontdekken welk thema er steeds in terug komt.

Volg je interesses & passies
Als je doet wat je leuk vind, wat je interesseert, waar je energie van krijgt en wat je graag WILT doen dan ben je al met iets bezig wat onderdeel is van je roeping. En waar lees en praat je graag over? Dit kan je meer vertellen over wat je roeping is. Blijf dus je interesses en passies volgen en zie wat er op je pad komt. Je zult uiteindelijk meer helderheid krijgen over wat je roeping is.

Geef het tijd…

Houdt er wel rekening mee dat het vinden van je roeping een proces is en dat je dit niet van vandaag op morgen zult ontdekken. De meeste mensen (en ikzelf ook) hebben er jaren over gedaan om hun echte roeping te vinden. Ik wil je hiermee echt niet ontmoedigen! Maar ben geduldig want dit is iets wat tijd nodig heeft.

Het kan ook zijn dat je roeping door de jaren heen verandert. Je kunt dus meer dan 1 roeping hebben.

Blijf in ieder geval bewegen in de richting die je hart je ingeeft, volg je interesses, doe die dingen die je blij maken, blijf dicht bij jezelf en onderzoek wie jij bent! Dan kom je uiteindelijk wel bij je roeping uit.

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en vraag jij je af wie je bent en wat je echt wilt? Heb je het gevoel dat je steeds vastloopt o.g.v. werk? Meldt je dan aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer info kun je hier vinden.

Levenskunst: wat is het en waarom je er een prioriteit van moet maken

Levenskunst. Heb jij al eens van dit woord gehoord?

Het heeft niets te maken met kunst in de vorm van een voorwerp zoals een schilderij of tekening.

Maar wat is het dan wel? Waarom is het zo ontzettend belangrijk om van levenskunst een prioriteit te maken?

Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is levenskunst?

Laat ik eerst maar eens beginnen met uit te leggen wat levenskunst nou precies is.

Levenskunst is een manier van leven en gericht op het holisme. Het woord holisme is afgeleid van het Griekse woord ‘Holos’ en betekent ‘geheel’. Dit is een bepaalde denkwijze en manier van leven waarin je aandacht besteed aan je lichaam, ziel, geest, gevoelens en gedachten (het geheel) zodat je kunt groeien en bloeien in een omgeving die volledig bij je past.

Levenskunst gaat vooral om jezelf kennen en begrijpen en van daaruit handelen. Het gaat om wijzer worden, leren en ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en optimaal kunt functioneren.

Kortom, het is dus een bepaalde levensstijl of manier van leven die je in staat stelt om in balans, gelukkig en met plezier door het leven te kunnen gaan. Leren surfen op de golven van het leven hoort daar ook bij.

Hoe deze manier van leven eruit ziet is afhankelijk van je persoonlijke waarden, behoeftes, wensen en verlangens en is dus voor iedereen anders.

Levenskunst is dus een echte kunst en dat leer je niet zomaar!

Je eigen manier van leven (levenskunst) leer je door te ontdekken, door zelfonderzoek en door ervaringen op te doen. Door te vallen en weer op te staan kom je er steeds meer achter wat jouw meest ideale manier van leven is. Je ontdekt welke levensstijl bij je past door jezelf te ontwikkelen.

Het is belangrijk om jezelf daarbij vragen te stellen zoals

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Wat geeft mij energie?
 • Hoe kan ik mijn innerlijk vuurtje aanwakkeren?
 • Waar wordt ik blij en gelukkig van?
 • Wat belemmert mij om voluit te leven?
 • Wat staat mijn geluk in de weg?
 • Wat heb ik nodig om mijn welzijn te verbeteren?

Jezelf onderzoeken is niet altijd even makkelijk. Maar om achter de kunst van het leven te komen zul je een eerlijk gesprek met jezelf moeten aangaan en dat kan heel confronterend zijn. Maar het is wel ontzettend waardevol en noodzakelijk als je( grote) stappen wilt zetten op weg naar een lichter, leuker en zinvoller leven.

Waarom je van levenskunst een prioriteit moet maken

Misschien is het je al een beetje duidelijk geworden dat levenskunst iets is waar je elke dag aandacht aan zou moeten besteden.

Het is misschien niet altijd even makkelijk maar het is het zó waard.

Want door je te richten op levenskunst en hier gecommitteerd mee bezig te zijn:

 • kun je de verbinding met jezelf herstellen
 • weet je weer welk pad je wilt bewandelen
 • kom je weer in contact met je essentie en ontdek je wie je diep van binnen bent
 • vind je je bestemming
 • overwin je persoonlijke obstakels en belemmeringen
 • groeit je bewustzijn
 • ben je in staat om bewuster te leven
 • kun je betere en gezondere (loopbaan)keuzes maken
 • kun je beter inspelen op je behoeftes, wensen en verlangens
 • verbeter je je welzijn
 • voel je je gelukkiger
 • weet je steeds beter wat je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren

Vooral als HSP is het belangrijk dat je een zin- en betekenisvol leven leidt, omstandigheden creëert waarin je optimaal kunt functioneren en jouw eigen manier van leven ontdekt. Want dan kun je pas groeien en bloeien!

De theorie van W. Thomas Boyce

Ik vind het ook wel toepasselijk om het hier even te hebben over de theorie van W. Thomas Boyce.

De Amerikaanse kinderarts en hoogleraar W. Thomas Boyce (gespecialiseerd in gedrag en ontwikkeling) heeft de paardenbloemorchideehypothese ontwikkeld. In deze theorie worden kinderen met orchideeën en paardenbloemen vergeleken. Prof. Boyce zegt dat HSP kinderen vergeleken kunnen worden met orchideeën en kinderen die niet-HSP zijn met paardenbloemen. Een orchidee bloeit en groeit namelijk alleen als de omstandigheden goed zijn (juiste verzorging, licht en temperatuur), net zoals een HSP. Een paardenbloem bloeit en groeit daarentegen onder alle omstandigheden, zoals een niet-HSP.

Doe zelfonderzoek en ontdek waar je blij van wordt, wat je energie geeft, wie je bent en wat je wilt. Vindt voor jezelf uit wat jouw leven betekenis- en zinvol maakt, in welke omstandigheden jij optimaal groeit en bloeit en welke manier van leven (levenskunst) goed bij jou past. Dan zul je merken dat je in een flow komt, meer levensgeluk ervaart en energieker, lichter, makkelijker en blijer door het leven gaat!

Ben jij een HSP en loop je vast in je werk en daardoor ook op persoonlijk vlak? Weet je dat er iets moet veranderen maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Zet dan de eerste stap en meld je hier aan voor een gratis en geheel vrijblijvende Inzichtsessie.

Waarom je als HSP zoveel moeite hebt met het maken van keuzes

Welk werk wil ik doen?

Ga ik voor mezelf beginnen of blijf ik toch maar in loondienst werken en kies ik voor zekerheid?

Ik vind zoveel dingen leuk om te doen, maar wat kies ik dan uiteindelijk?

Ga ik die persoon bellen of kan ik beter een mail sturen?

Ik kan zo nog veel meer dingen bedenken waar je, als HSP, eindeloos over kunt blijven piekeren. Vooral als het gaat om belangrijke keuzes die je moet maken kun je eindeloos blijven nadenken over wat je moet doen. Het hebben van teveel keuzemogelijkheden kan ook voor verwarring zorgen.

Waarom hebben HSP’s zoveel moeite met het maken van keuzes?

Als je weet wat het is om hoogsensitief te zijn dan weet je vast al dat je anders ‘bedraad’ bent dan iemand die niet hoogsensitief is. Je hebt een veel diepgaandere verwerking van prikkels en informatie en neemt veel meer details waar. Dit kan ervoor zorgen dat je dingen heel complex kunt maken in je hoofd en dat je meer moeite hebt met het maken van (snelle) beslissingen en keuzes.

Als HSP ben je iemand die:

 • alle voors en tegens uitgebreid naast elkaar zet voordat je over gaat tot het maken van een keuze of beslissing
 • altijd rekening houdt met de gevoelens, verwachtingen en meningen van anderen. Omdat je iedereen tevreden wilt houden, houdt je hier rekening mee bij het maken van keuzes
 • veel in zijn of haar hoofd zit en daardoor in conflict komt met zichzelf. Het hoofd wil meestal wat anders dan het hart en dat maakt het lastig om tot de juiste keuze te komen

Knopen doorhakken en keuzes maken is dus niet zo makkelijk als hoogsensitief persoon! Maar gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken.

Hoe kun je dan makkelijker en betere keuzes maken?

Het is belangrijk dat je leert om stil te staan bij je gevoel en leert te herkennen wat je eigen wensen, verlangens, behoeftes en doelen zijn.

Neem voordat je een keuze maakt even de tijd om tot rust te komen en zorg voor een rustige en diepe ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en je focus verlegt naar je lichaam en je gevoel.

Je kunt jezelf daarna een aantal vragen stellen die je helpen om makkelijker en betere keuzes te maken:

 • Wat wil ik echt?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Waar voel ik me prettig en goed bij?
 • Is het goed voor mij?
 • Wat voel ik als ik dit kies (rust of spanning)?
 • Vind ik dit leuk (genoeg)?
 • Wordt ik hier gelukkig van?
 • Krijg ik hier energie van?
 • Als ik dit nu wel of niet doe, hoe ziet mijn leven er over 1 jaar uit?
 • Draagt dit bij aan mijn mentale en lichamelijke gezondheid?
 • Past dit bij wie ik werkelijk ben?
 • Draagt dit bij aan mijn droomleven?

Vaak is de angst om het verkeerde te kiezen ook iets wat ons tegenhoudt om ergens voor te gaan. Het verlamt je en dat kan er weer voor zorgen dat je niet in beweging komt en dus helemaal niet kiest.

Maar eigenlijk kun je geen verkeerde keuze maken. Je kunt over alles nog zo goed nagedacht hebben maar je weet pas als het de juiste keuze is als je het hebt gedaan. En als achteraf toch blijkt dat het een verkeerde keuze is geweest dan heb je er in ieder geval iets van geleerd. Je weet dan ook weer beter wat je wél wilt en je kunt weer bijsturen. Ben achteraf dan ook niet te hard voor jezelf want je maakte die keuze met de kennis die je toen had en je wist misschien niet beter. En vergeet niet, fouten maken en verkeerde keuzes maken doen we allemaal!

Zo lang je goed stilstaat bij je gevoel, jouw keuze bijdraagt aan je eigen welzijn en je niet te bang bent om überhaupt iets te kiezen zal het steeds makkelijker worden om keuzes te maken. Als je in beweging blijft en altijd iets kiest dan krijg je uiteindelijk weer nieuwe inzichten, nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën. Je hebt niet langer het gevoel dat je ‘vastzit’ omdat je steeds (met kleine stapjes) vooruit komt.

Heb jij veel moeite met het maken van keuzes en kom je er zelf maar niet uit? Weet je niet meer wat je echt wilt en loop je daarom vast in je werk en/of op persoonlijk vlak? Ik kan je helpen! Meldt je hier aan voor een gratis en vrijblijvende Inzicht-sessie.

Wat is stress en hoe kom je er vanaf?

Stress, we kennen het allemaal. Het kan verschillende oorzaken hebben en de een heeft er meer last van dan de ander.

Maar wat is stress dan precies? En wat kun je doen om van die stress af te komen?

Ik zal het je vertellen!

Wat is stress?

Stress heeft te maken met de hoeveelheid spanning en druk die je ervaart. Je lichaam maakt in geval van stress adrenaline aan, je hartslag en bloeddruk gaan omhoog en je ademhaling versneld.

Stress op zich is eigenlijk helemaal niet slecht. Het kan zelfs gezond zijn. Gezonde stress is de stress die je voelt wanneer je een examen moet maken of wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. De spanning die je dan voelt is van korte duur en is daarna weer weg.

Langdurige of chronische stress is wel schadelijk voor je gezondheid en geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. Ernstige stressklachten kunnen ook bijdragen aan angstklachten, depressie en een burn-out.

Als je last hebt van stress dan kun je o.a. de volgende symptomen of stressreacties hebben:

 • Nek- of rugklachten
 • Veel zweten
 • Hoofdpijn
 • Druk op de borst
 • Misselijkheid
 • Maagklachten
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen

Hoe langer je stress hebt hoe langer je nodig hebt om hiervan te herstellen.

Een leven zonder stress bestaat niet

Er zal altijd stress in je leven zijn. Een geheel stressvrij leven is onmogelijk.

Waar het om gaat is hoe je met die stress omgaat. Want als je eenmaal weet hoe je met stress moet omgaan is het helemaal niet erg om dit te hebben.

Wat te doen als je last hebt van teveel en langdurige stress?

Mocht je al een hele tijd last hebben van stress dan is het goed om eens te kijken wat je daaraan kunt doen. Hier volgen enkele tips die je helpen om stress aanzienlijk te verminderen.

Zorg voor een balans tussen je draagkracht en je draaglast

Je draagkracht is dat wat je aan kunt en wat je kunt verdragen. Het is je vermogen om met stress om te gaan.

Je draaglast is wat ervoor zorgt dat je gestrest en gespannen raakt. Bijvoorbeeld een drukke baan waar je elke dag met tegenzin naartoe gaat, geen richting kunnen geven aan je leven of een zieke vader die je elke dag verzorgt. Dit zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat je draaglast toeneemt.

Als dit uit balans is (je draaglast is groter dan je draagkracht) dan ontstaan er problemen en dus stress. Wanneer dit wel in balans is voel je je goed, ben je veerkrachtig en kun je makkelijker met uitdagingen en vervelende situaties omgaan.

Om je draagkracht hoog te houden is het heel belangrijk dat je regelmatig leuke dingen doet waar je blij van wordt. Doe dingen waardoor jij echt volledig door kunt opladen en maak hier ook echt tijd voor. Zorg er daarnaast ook voor dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Plan regelmatig eens een etentje met een vriend(in) of ga een dagje winkelen.

Beoefen Mindfulness

Door meer in het hier-en-nu te zijn kun je je stress verminderen. De meeste stress wordt dan ook veroorzaakt door teveel bezig te zijn met en te piekeren over het verleden of de toekomst. Het leven speelt zich nu af en het heeft geen zin om je druk te maken over dingen die zijn gebeurd of nog zouden kunnen gaan gebeuren. Dagelijks een paar minuten mediteren of iets creatiefs doen kan je helpen om in het hier-en-nu te zijn en om uit je hoofd te komen.

Ontspan en kom tot jezelf

Als HSP ben je gevoeliger voor stress vanwege de diepgaande verwerking van prikkels en informatie. Maak daarom elke dag tijd voor jezelf. Als HSP is dit heel belangrijk omdat je meer tijd nodig hebt om op te kunnen laden, situaties te verwerken en jezelf te ontprikkelen.

Slaap genoeg

Voldoende slaap is nodig om stress te verminderen. Maar door gepieker kun je vaak moeilijk in slaap komen. Het is belangrijk dat je je zorgen aan de kant zet en voor het slapen gaan probeert om te stoppen met piekeren en je hoofd leeg maakt. Je kunt je hoofd leeg maken door een stukje te gaan wandelen, je zorgen van je af te schrijven of naar fijne muziek te luisteren.

Beweeg

Lichaamsbeweging is ontzettend goed om stress tegen te gaan. Door regelmatig (matig intensief) te sporten (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) verminder je stress. Het is belangrijk dat je iets uitkiest wat bij je past en wat je leuk vind zodat je dit regelmatig blijft doen en je het makkelijker een onderdeel maakt van je (dagelijkse) zelfzorg.

Ervaar jij momenteel ook veel stress omdat je geen richting aan je leven kunt geven? Loop je vast in je werk? Meldt je dan aan voor een gratis en vrijblijvende Inzicht-sessie! Meer info? Klik hier.

HSP & creativiteit: het belang van creativiteit als je hoogsensitief bent

HSP’s zijn van nature ontzettend creatief! Omdat de rechter hersenhelft actiever is kunnen we bijvoorbeeld vele oplossingen aandragen bij problemen en makkelijker ideeën vertalen vanuit ons hoofd naar iets concreets. Door creativiteit weten we wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen.

Wat is creativiteit?

Creativiteit, ook wel het creatief vermogen genoemd, draait volgens het Van Dale woordenboek om het scheppend vermogen.

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen en gaat over:

 • Vernieuwend zijn
 • Van niets, iets maken
 • Out-of-the-box denken/anders denken
 • Oplossingen bedenken

Iedereen heeft verschillende ideeën over wat creativiteit is. De een denkt bij het woordje creativiteit aan schilderen en de ander aan een inventieve oplossing voor een probleem.

Het mooie van creativiteit is dat er geen goed of fout is. Je kunt vrij denken en vrij creëren. Jij bepaalt zelf wat en hoe je het doet en wat het eindresultaat is. Niemand die je veroordeelt als je iets op een bepaalde manier doet. Jij doet dit op jouw manier en dat is altijd goed. Is dat niet heerlijk?

Creatief bezig zijn kan dan ook op verschillende manieren en kan je leven enorm verrijken. Het is het echt waard om er meer tijd voor vrij te maken, ook als jezelf niet creatief vind of denkt dat je het niet kunt. Je hoeft namelijk geen creatief talent te zijn om de positieve effecten te ervaren. Begin gewoon en je merkt vanzelf dat ook jij profiteert van de gezondheidsvoordelen.

“Creativiteit gaat over het breken van vertrouwde patronen, om zo de dingen op een andere manier te bekijken”

Edward de Bono

Creativiteits-blokkade

Maar door perfectionisme, negatieve overtuigingen, door te leven op de automatische piloot, door constant mee te willen rennen met het (idiote en gejaagde) tempo van de huidige maatschappij, door veel te weinig me-time in te plannen en het innerlijke (speelse) kind te negeren ontstaat er een creativiteits-blokkade. Dat innerlijk vuurtje wordt meer en meer gedoofd.

Door constant in je hoofd te zitten en je eigen behoeftes te negeren kom je niet tot oplossingen of tot iets nieuws.

We belemmeren daarmee onze eigen creativiteit en daardoor lopen we uiteindelijk vast in werk en op persoonlijk vlak.

Waarom is creatief zijn zo belangrijk voor een HSP?

Fotograferen, schrijven, dansen, koken, tekenen en schilderen zijn een allemaal manieren om creatief bezig te zijn. Kies iets uit waar je blij van wordt en waar je eigenlijk iedere dag mee bezig wilt zijn. Want:

 Het vergroot je geluksgevoel. Als je bezig bent met iets te creëren en je bent blij met het resultaat, dan geeft dat voldoening. Je bent trots op wat er uit je handen is gekomen en dat heeft een positieve invloed op je geluksgevoel.

Je kunt je wirwar aan gedachten stoppen. Door creatief bezig te zijn stop je je gepieker en kun je je hersenen tot rust laten komen. Het stelt je in staat om de dingen eenvoudiger te zien.

Het is een hele goede en effectieve manier om te ontprikkelen. Door creatief bezig te zijn ga je helemaal op in waar je mee bezig bent. Je komt in een flow, het laat je de tijd vergeten en je komt weer helemaal tot rust.

Je zelfbeeld verbeterd. Als je faalangst en weinig zelfvertrouwen hebt, denk je al gauw iets niet te kunnen. Maar weet dat ook jij van niets iets nieuws kunt creëren. Iedereen kan dit! Zo krijgt je zelfvertrouwen en het geloof in je eigen kunnen ook een boost.

Het heeft een sterk positief effect op onderprikkeling. Als je onderprikkeld bent ervaar je te veel sleur en routine en mis je uitdaging, voldoening, zin en betekenis in je leven. Door creatief bezig te zijn krijg je inspiratie en nieuwe inzichten. Daardoor ben je in staat om uit te vinden hoe je je leven weer kleur, zin en betekenis geeft.

Je kunt beter omgaan met veranderingen. Omdat je beter in staat bent om met je emoties om te gaan wordt je flexibeler en valt verandering niet zo zwaar.

Je gaat beter om met je emoties. Door creatief uiting te geven aan wat er binnenin jou speelt kun je beter je emoties loslaten en ze uiteindelijk verwerken.

Je heelt en transformeert. Doordat je emoties verwerkt en negatieve gebeurtenissen uit het verleden (beter) los kunt laten heel je jezelf. Dit zorgt weer voor transformatie.

Korte samenvatting

Als HSP is het belangrijk om creativiteit een (dagelijks) onderdeel van je leven te maken vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Je creativiteit kan door allerlei oorzaken worden geblokkeerd. Ga dus op zoek naar een bezigheid/uitlaatklep waardoor je spanning los kunt laten, ont-prikkelt, je denkwijze verandert en je jezelf (creatief) kunt uiten! Zo herstel je naast je creativiteits-blokkade ook weer de verbinding met jezelf en je intuïtie!

“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk”

Aristoteles

Ben jij je creativiteit ook kwijt en loop je daardoor vast o.g.v. werk en/of op persoonlijk vlak? Wil je daar graag hulp bij? Meld je dan eens aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer informatie vind je hier!

Waarom je als HSP vandaag nog moet beginnen met het beoefenen van Mindfulness!

Als HSP…

Zit je veel in je hoofd. Het vele piekeren zorgt, naast een enorm energielek, ook voor veel stress. Je kunt alles zó overdenken dat het je soms ook echt weerhoudt om bepaalde keuzes te maken. Of om überhaupt keuzes te maken. En dat negatieve stemmetje in je hoofd blijft maar doortetteren. Juist doordat je zoveel denkt en piekert raak je de verbinding met jezelf kwijt.

Het wordt dan heel lastig of zelfs onmogelijk om te kunnen (in)voelen wat je behoeftes, verlangens en wensen zijn. Je raakt dan steeds verder verwijdert van wat je echt wilt en wie je in essentie bent.

Als je altijd maar in je hoofd zit en niet meer kunt luisteren naar de stem van je hart is het niet zo gek dat je op een gegeven moment vastloopt in je werk en/of op persoonlijk vlak en die burn-out om de hoek komt kijken…

Maar hoe kom je nou uit je hoofd? En hoe zorg je ervoor dat je naar je hart kunt luisteren zodat je weer weet wie je bent en wat je wilt?

Mindfulness is the answer!

Wat is Mindfulness?

Dit is de definitie van Mindfulness van Jon Kabat Zinn, de grondlegger van Mindfulness:

“Mindfulness betekent het geven van aandacht op een bepaalde wijze: doelgericht, in het heden en niet-veroordelend.”

Mindfulness gaat dus eigenlijk over:

 • Volledig aanwezig kunnen zijn in het hier-en-nu, in het moment
 • Anders leren kijken naar en het accepteren van jezelf en je huidige situatie i.p.v. ertegen te vechten
 • Bewustwording (van ingesleten patronen en overtuigingen)
 • Een nieuwsgierige, niet-veroordelende en open houding aannemen tegenover jezelf en het leven
 • Het leren herkennen en benoemen van wat er allemaal speelt in je innerlijke wereld zodat je er beter mee om kunt gaan
 • Inzien dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je denkt en doet

Mindfulness is niet een eindbestemming die je kunt bereiken maar een soort levenshouding en helpt o.a. bij angst, depressie en stress. Het helpt je om gelukkiger, veerkrachtiger en vitaler in het leven te staan.

“Mindfulness is the miracle by which we master and restore ourselves”

Thich Nhat Hanh

Wat maakt HSP & Mindfulness tot een gouden combi?

Zoals je inmiddels misschien al weet kan het hooggevoelig zijn best wat uitdagingen met zich meebrengen. Doordat je altijd gericht bent op de buiten wereld en veel in je hoofd zit raak je de verbinding kwijt met jezelf.

Mindfulness is dan de oplossing en dit is waarom:

Je komt in contact met je gevoel waardoor je de verbinding met jezelf herstelt

In plaats van dat je verzonken bent in je gedachten, en het leven ondertussen aan je voorbij gaat, laat mindfulness je in het moment aanwezig zijn. Je aandacht is niet in het verleden en ook niet in de toekomst maar in het nu. Hierdoor krijg je helderheid en steeds meer zicht op wie je werkelijk bent, wat je wilt en waar je naartoe wilt in het leven (zowel qua werk als op persoonlijk vlak).

Je wordt er rustig en ontspannen van

Door het beoefenen van mindfulness kun je je beter ontspannen en krijg je weer rust in je lichaam. Je komt uit je hoofd en het helpt je om van je gepieker af te komen. Dat vermindert dan weer stress en daardoor kun je ook weer beter genieten van wat er om je heen gebeurt.

Manieren om Mindfulness te beoefenen

Mindfulness beoefenen kan op verschillende manieren:

Mediteren

Ga comfortabel zitten op een stoel of meditatiekussen. Sluit je ogen en adem rustig in en uit. Concentreer je volledig op je ademhaling. Vooral als je net begint met mediteren ga je heel makkelijk terug in je hoofd. Voor je het weet zit je je te bedenken wat je nog allemaal moet doen vandaag. Maar dat is niet erg. Ga weer terug naar je ademhaling en merk je gedachten op zonder oordeel. Laat ze voorbij drijven, net zoals de wolken in de lucht en ervaar de stilte. Begin eens met 5 minuten per dag en bouw het langzaam op.

Schrijven

Geen rust om te mediteren? Ga dan schrijven. Ook dan kun je volledige stilte in je hoofd ervaren. Het laat je ook terug komen in het hier-en-nu en tegelijkertijd leer je jezelf heel goed kennen en begrijpen. Zet je timer op 5 minuten en schrijf over alles wat je bezighoudt en denk er niet over na. Laat je pen gewoon over het papier gaan, alles wat je schrijft is goed. Denk niet na over wat je schrijft en don’t worry about schrijffouten, hoofdletters en komma’s. Daar gaat het niet om. Schrijf gewoon en let op wat je ervaart in je lichaam. Je wordt je o.a. bewust van wat er allemaal om je aandacht vraagt, je ontdekt patronen in je leven en daardoor ontstaan hele waardevolle inzichten die voor antwoorden en oplossingen zorgen.

Bewust wandelen in de natuur

Een wandeling door de natuur doet een mens goed. Vooral voor HSP’s is dit een plek waar je je echt weer even kunt opladen en kunt ont-prikkelen. Let tijdens de wandeling eens op wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en misschien wel proeft. Door de wandeling met je volle aandacht te doen kom je uit je hoofd en merk je dat je gepieker minder wordt. Heerlijk!

Bewust eten

Neem eens echt de tijd voor je ontbijt, lunch en avondeten. Wat proef je? Hoe voelt het voedsel aan op je tong? Is het zuur, zoet of zout? Door met je volle aandacht aanwezig te zijn bij wat je aan het eten bent geniet je er meer van en ben je ook weer aanwezig in het moment.

Kortom, Mindfulness is iets wat iedereen kan leren. Zeker als je een HSP bent zal het je leven een stuk makkelijker en lichter maken.

“De stilte stelt geen vragen, maar ze kan ons overal een antwoord op geven”

Ernst Ferstl

Korte Samenvatting

Als je veel piekert en veel in je hoofd zit dan kun je de verbinding met jezelf helemaal kwijtraken. Weet je daardoor niet meer wie je bent en wat je echt wilt? Begin dan eens met Mindfulness. Mindfulness is een levenshouding en laat je terugkomen in het hier-en-nu. Het beoefenen van mindfulness kan op verschillende manieren, zoals schrijven. Kies iets waar je je prettig bij voelt, wat je leuk vind om te doen en waardoor je uit je hoofd komt. Uit je hoofd en in het hier-en-nu is precies waar je moet zijn om antwoorden te vinden op wie je bent en wat je wilt in het leven.

Vraag jij je ook af wie je bent en wat je echt wilt qua werk en/of op persoonlijk vlak? Pieker jij je suf en verlang je naast antwoorden op deze vragen ook naar helderheid en innerlijke rust? Meld je dan eens aan voor een gratis en vrijblijvende Inzicht-sessie. Meer informatie vind je hier!

Hoe kun je als HSP de verbinding met jezelf herstellen?

Je hebt het gevoel dat je jezelf niet meer bent en dat je hoofd niet in verbinding staat met je lichaam. Echt ‘invoelen’ wat je werkelijke behoeften, wensen en verlangens zijn wordt dan zo goed als onmogelijk. Evenals het maken van (goede) keuzes m.b.t. werk en/of persoonlijk vlak.

Je bent niet in staat om richting aan je leven te geven omdat je innerlijk kompas niet goed meer werkt.

Op die momenten lijkt het ook alsof je het contact met de werkelijkheid een beetje kwijt bent, alsof je jezelf in een andere wereld begeeft. Je kunt daardoor het idee krijgen dat je een soort van ‘zweeft’ en de grip op je leven kwijt bent.

Ik kan uit ervaring zeggen dat dit een heel vervelend gevoel is, bah! Je voelt je met momenten echt verloren. En dat terwijl je je als HSP (Highly Sensitive Person) sowieso al niet thuis voelt in deze harde, gestreste en prestatiegerichte maatschappij…

Komt je dit bekend voor? Dan is er een grote kans dat ook jij de verbinding met jezelf kwijt bent.

Wat zorgt ervoor dat je de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt?

Als je continue in je hoofd zit en heel veel piekert (en jaaaa daar zijn wij HSP’s heel goed in!) dan verlies je het contact met je lichaam, intuïtie en met je gevoel. We hebben ongeveer 60.000 gedachten per dag! Al die gedachten kunnen dus behoorlijk wat ruis veroorzaken. Ze zorgen voor vertroebeling in je hoofd waardoor je niet helder meer kunt nadenken.

Door die gedachten, het nadenken en gepieker krijgt je hart geen ruimte meer om te spreken en wordt het steeds moeilijker om erachter te komen wie je bent, wat je wilt in het leven en wat je (lichamelijke) behoeftes zijn. Je kunt daar dan heel slecht op inspelen.

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: wat doe je hieraan?

Er zijn meerdere manieren om de verbinding met jezelf te herstellen zodat je weer terug kunt ‘landen’ in jezelf.

Dit kun je o.a. gaan doen:

Aarden

Een slechte aarding of gronding komt veel voor bij HSP’s.

Als je veel in je hoofd zit en het gevoel hebt dat je niet meer in contact staat met jezelf en je lichaam dan helpt het om te aarden. Aarden kun je doen door bijvoorbeeld met je blote voeten buiten in de tuin te lopen, te zwemmen, je voeten (te laten) masseren of door goed te slapen.

Mindful wandelen in de natuur

De natuur werkt helend. Door bewust te wandelen en je te concentreren op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt kom je uit je pieker-modus.

Een (stevige) wandeling heeft niet alleen een positief effect op je gemoedstoestand maar ook op je lichaam. Twee vliegen in 1 klap dus!

Dit vind ik altijd zo’n leuke quote en in dit geval ook toepasselijk: In de natuur is er geen wifi wel een betere verbinding. En dat klopt!

Mediteren

Deze had je misschien al verwacht. Mediteren helpt je om rust in je hoofd en lijf te krijgen. Door de stilte op te zoeken maak je weer contact met jezelf.

Schrijven

Geen zin en/of rust om te mediteren? Ga dan schrijven! Met schrijven bereik je dezelfde staat van rust (in je hoofd en lijf) als wanneer je mediteert.

Jezelf creatief uiten, en dat doe je dus wanneer je aan het schrijven bent, helpt je enorm om uit je hoofd te komen. Door te schrijven kom je weer in contact met je (geluks)gevoel. De stem van je hart wordt steeds luider omdat hij niet wordt overschreeuwt door de stem van je ego. En dan vind je de antwoorden op vragen zoals ‘Wie ben ik? ‘en ‘Wat wil ik?’ en weet je (ineens) weer welke richting je op wilt in het leven.

Wist je trouwens ook dat je met schrijven je gezondheid verbetert en o.a. angst, stress en pijn kunt verminderen? Dus waar wacht je nog op? Koop dat dagboek en schrijf over alles wat je bezighoudt. Het scheelt je een hoop gepieker. En dat wil je als HSP, toch?

Doe dus dingen die je energie geven, die je blij maken en je de tijd laten vergeten. Kom uit je hoofd! En gun jezelf dan ook de ruimte, tijd en rust om hiermee aan de slag te gaan. Voel je je gegarandeerd beter door. Wedden dat je dan weer in verbinding komt met jezelf?

Korte samenvatting

Het is erg vervelend om de verbinding met jezelf kwijt te zijn. Je hebt dan het gevoel dat je ‘zweeft’ en in een andere wereld bent. De gevoelens die je dan hebt zijn niet prettig. Gelukkig zijn er meerdere effectieve manieren om de verbinding met jezelf te herstellen, zoals schrijven en wandelen. Alles wat jou uit je hoofd haalt en wat je leuk vind om te doen laat je weer in contact komen met jezelf en je ware ‘ik’.

Heb jij ook het gevoel dat je de verbinding kwijt bent met jezelf en kun je daardoor geen richting geven aan je leven? Loop je daardoor vast in je werk en/of op persoonlijk vlak? Ik kan je helpen. Meld je aan voor een gratis Inzicht-sessie! Meer informatie over deze sessie vind je hier.